Un singur ieșean vindecat de COVID-19 a donat plasmă pentru tratarea bolnavilor în stare critică

0
190

Doar o singură persoană s-a prezentat la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Iaşi pentru a dona plasma necesară pentru tratarea bolnavilor de COVD-19 aflaţi în stare critică. Conducerea centrului face apel la populaţie să se prezinte la donare.

Numărul donatorilor de plasmă pentru bolnavii de Covid-19 este aproape zero la Iaşi.

Până acum, o singură persoană s-a prezentat la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Iaşi, însă nu s-a calificat în urma consultului biologic al sângelui. Conducerea CRTS Iaşi face apel la populaţie să se prezinte la donare şi dă asigurări că riscul de contaminare cu noul coronavirus în timpul procedurilor este exclus.

Plasma trebuie colectată de la persoane vindecate care au dezvoltat anticorpi, iar donarea se realizează pe bază de voluntariat. Zilnic se face o triere telefonică a persoanelor care s-au vindecat de COVID-19, însă la CRTS se pot identifica şi alţi factori care să contraindice donarea.

Activitatea de selectare a donatorilor continuă cu telefoane. Avem deja trei persoane care au îndeplinit, telefonic, deocamdată, criteriile de eligibilitate, care deja şi-au confirmat dorinţa de a dona plasmă. Îi aşteptăm la CRTS să vedem dacă putem demara această procedură.„, a spus directorul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Iaşi, Lavinia Scripcaru, într-o declaraţie citată de Agerpres.

Aparatul de plasmafareză donat CRTS a ajuns la Iaşi de la sfârşitul lunii aprilie, însă nu a fost folosit până acum din lipsă de donatori.

Donatorii trebuie să fie persoane perfect sănătoase. De asemenea, până la momentul donării trebuie să fi trecut minimum 14 zile de la recuperarea completă. Persoanele asimptomatice, confirmate prin teste de laborator, pot dona şi ele plasmă la 14 zile de la momentul încetării izolării sau carantinei.

Eu susţin acest tratament pentru pacienţii aflaţi în stare gravă. Adică în momentul în care nu mai există niciun mijloc terapeutic, pacientul este grav, nu mai poate lupta pentru propria lui apărare, să găsim anticorpi care sunt gata fabricaţi şi îi introducem pacientului respectiv.”, spune Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi, potrivit adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.