„Din dragoste pentru bucătărie și oameni”

0
191

În spiritul păstrării tradițiilor autohtone,  Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași marchează Sărbătoarea Dragobetelui vineri, 23 februarie 2018, începând cu ora 11.00, la Centrul pentru persoane vârstnice (Direcția de Asistență Comunitară Iași, Aleea Rozelor nr. 20) printr-o manifestare organizată în parteneriat cu Asociația Afect, Căminul pentru persoane vârstnice „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” și Căminul de Pensionari „Sf. Cuvioasă Parascheva”.

 

Sub genericul „Culorile Dragobetelui”, copiii de la Atelierul de creație „Voroneț” vor prezenta picturile pe care le-au realizat pe tema Dragobetelui și a primăverii, iar seniorii vor organiza un stand cu lucrările realizate de ei pe același subiect. Vor fi lecturate legende populare românești și vor fi prezentate cărți despre obiceiurile care se desfășoară în această perioadă în diferite zone ale țării.

Evenimentul se desfășoară în cadrul proiectului „Carte și tradiție românească” al Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași, care își propune să încurajeze cunoașterea, cultivarea și prezervarea tradițiilor românești, cu precădere a celor din zona Moldovei. Se au în vedere expunerile pe diferite teme, dar și expozițiile mixte de carte și obiecte tradiționale.

Sub aceleași auspicii, sâmbătă, 24 februarie 2018, începând cu ora 10.00, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași și Colegiul Tehnic „Ioan C. Ștefănescu”, cu participarea lui Chef Fuad Snunu din Israel, organizează un proiect gastronomic inedit intitulat „Din dragoste pentru bucătărie și oameni”, în care vor fi îmbinate experiențele culinare ale celor două țări. Astfel, în buna tradiție a Dragobetelui, Chef Fuad Snunu și elevii coordonați de prof. Irina Mardare vor găti preparate culinare specifice bucătăriei arabe din Israel. Cu aceeași ocazie, va avea loc și o ediție specială a proiectului Book-ătăria al Bibliotecii Județene. Sub genericul „Bucătăria dragostei”, maistrul instructor Tomiță Pădurariu și echipa sa, formată din opt elevi ai Colegiului Tehnic „Ioan C. Ștefănescu”, vor prepara produse în alb și roșu. În același context, scriitorul Dan Doboș va vorbi despre elementele principale ale oricărei culturi: literatura și gastronomia, dar și despre relația dintre ele.

Vom încheia tot în spiritul acestei zilei, iar produsele pregătite vor fi oferite copiilor de la Centrul de zi ,,Sf. Andrei” din Iași. Atelierul promite tehnici de lucru noi, bucurie pentru papilele gustative și o călătorie în lumea autocunoașterii, autodezvoltării și autodepășirii prin acțiunea de voluntariat.

„Book-ătăria” se desfășoară în cadrul Programului „Biblioteca și Societatea” al Bibliotecii Judeţene „Gh. Asachi”, care își propune să fie o fuziune între tradiția culinară și oenologică moldovenească, așa cum este ea prezentată în literatura noastră clasică, și practica modernă a gătitului sau în domeniul altor culturi. În același timp se are în vedere și valorificarea sărbătorilor tradiționale românești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.