Au început pregătirile pentru înscrierea în clasa pregătitoare! Regulile s-au schimbat

0
190

Au început pregătirile pentru înscrierea în clasa pregătitoare. Părinţii sau tutorii legali ai căror copii împlinesc 6 ani până la data de 31 august 2020 inclusiv, au obligaţia de a-i înscrie pe micuţi la şcoală.

În acest an, există o serie de modificări privind procedura, cum ar fi înscrierea micuţilor în clase, care se va face în ordine alfabetică sau prin tragere la sorţi în şedinţă publică, iar învăţătoarele vor fi repartizate la clasă prin tragere la sorţi, scrie adevarul.ro.

Concret, copiii care vor împlini în august 6 ani, dar şi cei care împlinesc 6 ani între 1 septembrie – 31 decembrie 2020 inclusiv pot fi înscrişi în învăţământul primar (clasa pregătitoare) dacă dezvoltarea lor psihosomatică este bună. Totuşi, părinţii/tutorii celor care împlinesc 6 ani între 1-31 decembrie 2020 şi care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare sau ai micuţilor a căror dezvoltare psihosomatică nu este potrivită, vor fi consiliaţi în vederea înscrierii acestora la grădiniţă, în grupa mare, se arată în documentul Ministerului Educaţiei.

În primă fază, între 4-23 martie 2020, părinţii/trebuie să completeze online sau la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea copiilor, cererile-tip de înscriere, urmând totodată, validarea acestora la şcoala la care se solicită înscrierea micuţilor, zilnic, între 8:00-18:00, de luni până joi, respectiv 8:00-17:00 (vineri). Tot atunci se depun şi se validează cererile-tip de înscriere de către părinţii care solicită înscrierea copiilor la şcoala specială.

Pentru prima dată, „regulile” înscrierii şi repartizării copiilor în clase s-a schimbat. Din acest an, se vor face în ordine alfabetică sau prin tragere la sorţi în şedinţă publică, iar învăţătoarele vor fi repartizate la clasă prin tragere la sorţi. În acest fel, şcolile nu vor mai putea face „liste de copii” pentru învăţătoarele „vânate”. Noua procedură are ca scop stoparea suprapopulării în anumite clase, a riscurilor de segregare şi discriminare a elevilor, dar şi a cadrelor didactice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.