Doi medici din Iași au fost găsiți incompatibili de către Agenția Națională de Integritate. Anunțul a fost publicat pe siteul instituției, iar pe lângă cele două persoane din Iași, se mai află încă 8 persoane. Este vorba despre consilieri locali și funcționari publici.
Mititiuc Luanda Irina – Director medical în cadrul Spitalului Clinic „Prof. Dr. C.I.Parhon” Iași
În perioada 22 noiembrie 2016 – 01 octombrie 2018 a exercitat simultan funcția de director medical în cadrul Spitalului Clinic „Prof. Dr. C.I.Parhon” Iași și calitatea de administrator al unei societăți comerciale, încălcând astfel dispozițiile art. 178, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 95/2006 (în vigoare începând cu data de 22 noiembrie 2016), coroborat cu art. 181, alin. (9) din același act normativ.
Prelipcean Cristina – Medic Șef al Secției Clinice Gastroenterologie I în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași
În perioada 22 noiembrie 2016 – 02 aprilie 2018 a deținut şi exercitat simultan funcția de medic Șef al Secției Clinice Gastroenterologie I în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „ Sf. Spiridon” Iași și calitatea de administrator în cadrul unei societăți comerciale, încălcând astfel dispoziţiile art. 178, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 95/2006, în vigoare începând cu data de 22 noiembrie 2016, coroborat cu art. 185, alin. (15) din același act normativ.
Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.
„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului” – Agenția Națională de Integritate.