Umbrela a fost inventată în urmă cu peste 4 000 de ani şi a fost concepută, iniţial, pentru a proteja de soare, fiind inutilizabilă pe timp ploios, deoarece era confecţionată din hârtie, scrie a1.ro.
Pe 10 februarie, umbrela este sărbătorită în întreaga lume. Dar care este istoria ei?
În Europa, abia în secolul al XVIII-lea, un meşteşugar parizian a avut ideea de a fabrică umbrele cu material cerat, numărul de spiţe variind între 4, 8, 10. În anul 1852, un anume Samuel Fox a introdus tije subţiri, elastice, din oţel, în confecţionarea spiţelor. Axul telescopic, că invenţie, îi este atribuit germanului Hans Haupt, în 1930, chiar dacă un sistem pliant pentru umbrela fusese conceput încă din 1705, de către francezul Jean Marius. În epoca modernă au apărut diverse alte modele, preferate fiind cele compacte, cu resort, de mici dimensiuni, uşor de transportat.
De-a lungul timpului, umbrelele au fost întrebuinţate şi în alte scopuri, mai puţin obişnuite. De exemplu, în documentele referitoare la Bătălia de la Toulouse, din 1814, dintre trupele franceze şi cele anglo-hispano-portugheze, se spune că soldaţii englezi au rechiziţionat umbrele de la ciobanii din Pirinei şi le-au folosit pentru a-şi ocroti muniţia, să nu fie distrusă de ploaie.
Cea mai mare umbrela din lume, la momentul actual, se află în China, în provincia Gansu, fiind amplasată pentru a proteja o autostrada spectaculos construită, în spirală.
Cea mai mică umbrela din lume a fost realizată de câţiva ingineri, angajaţi ai unei întreprinderi din Portland, Oregon, SUA. Este făcută din poliester şi tije subţiri din oţel şi este atât de mică încât încape într-un buzunar de jeans. Când este strânsă măsoară 8 centimetri lungime, iar când este desfăcută, diametrul este de 40 de centimetri. La vânt, este mai rezistenţă decât umbrelele obişnuite, scrie descoperă.ro.