Curând, locuitorii de la parter vor putea să-şi închidă balcoanele ori logiile din faţă, fără să mai fie nevoiţi să obţină acordul vecinilor. Pentru asta însă este nevoie de un motiv întemeiat, precum siguranţa, reducerea zgomotului sau a poluării, spun cei care au propus modificarea actualei legi.
Potrivit legii, pentru construirea unui balcon este nevoie de autorizaţie, care se obţine în urma unui certificat de urbanism, dar şi de mai multe avize. Şi vecinii trebuie să fie de acord, numai că…
Eugen Berceanu, administrator bloc: “De multe ori locatarii din scara blocului sau din asociaţie nu sunt de acord să le dea locatarilor care doresc să-şi construiască un balcon la parter şi de aici intervin animozităţi. Din diverse motive ori din răutate.”
Situaţia s-ar putea schimba curând, potrivit unui proiect de lege depus recent în Parlament. Vecinii nu vor mai fi consultaţi pentru lucrările de închidere a balcoanelor ori logiilor care se află la parterul blocului.
Pentru asta însă trebuie să existe motive serioase, care ţin de sănătatea şi siguranţa locatarului, precum atenuarea efectelor noxelor, a zgomotelor ori a gunoaielor.
Odată cu noul balcon, proprietarul de la parter ar putea câştiga în plus chiar şi cinci metri pătraţi. Este drept că trebuie să respecte câteva reguli. Cea mai importantă este aceea că noua construcţie nu trebuie să depăşească balconul vecinului de deasupra.
Sancţiunile rămân aceleaşi: cine construieşte în afara legii poate plăti amenzi între două mii şi zece mii de lei.