„Luceafărul poeziei românești”, așa cum este supranumit Mihai Eminescu, s-a născut acum 170 de ani, la Botoșani. Datorită lui, astăzi sărbătorim Ziua Culturii Naționale.
„La 31 martie 1889, Mihail Chințescu, un conferențiar susținea la Ateneul Român că Eminescu s-a născut la Soleni, un sat din Moldova. Într-un registru al membrilor Junimii Eminescu însuși a notat ca loc al nașterii Botoșani, iar ca dată a trecut 20 decembrie 1849. În registrul școlii primare a fost consemnată data de 6 decembrie 1850, iar în documentele gimnaziului din Cernăuți este trecută data de 14 decembrie 1849. Sora poetului, Aglae Drogli, într-o scrisoare către Titu Maiorescu susținea ca dată a nașterii 20 decembrie 1849, iar loc al nașterii Ipotești. Fratele poetului, Matei, a susținut o altă dată 8 noiembrie 1848 și ca localitate Dumbrăvenii, iar mai târziu a susținut că a găsit o psaltire veche unde tatăl poetului notase:
„Astăzi, 20 decembrie, anul 1849, la patru ceasuri și cinsprezece minute evropienești, s-a născut fiul nostru Mihai.”
Totuși, data și locul nașterii lui Mihai Eminescu au fost acceptate la 15 ianuarie 1850, în Botoșani, precum a fost consemnat în registrul de nașteri și botez în arhiva bisericii Uspenia (Domnească) din Botoșani; în acest dosar data nașterii este trecută ca „15 ghenarie 1850”, iar a botezului la data de 21 în aceeași lună a aceluiași an.” – conform datelor de pe pagina poetului de pe Wikipedia.
Mihai Eminescu a decedat la București pe data de 15 Iunie 1889, la vârsta de 39 de ani. Cauzele decesului celui mai mare autor român sunt un adevărat subiect de discuție pentru medici și istorici.
Câteva dintre cele mai cunoscute creații ale lui Mihai Eminescu:
- „Luceafărul”
- „Lacul”
- „Floare Albastră”
- „Somnoroase păsărele”
- „Ce te legeni?”