Centrul de Neuroexcelență din Tătărași – cea mai modernă investiție în sănătate. Noi detalii

0
167

În municipiul Iași ar urma să apară un nou centru medical modern dedicat cercetării în neurochirurgie, potrivit bzi.ro.

Autoritățile județene și Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” au pus bazele Centrului de Neuroexcelență în zona cartierului Tătărași, lângă unitatea medicală.

Proiectul va fi supus însă unei dezbateri publice ample la mijlocul lunii ianuarie, la sediul Palatului Roznovanu. Documentația prevede Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al noului centru, proiectul fiind deja într-un stadiu destul de avansat. Documentația va intra în dezbatere publică, pentru ca mai apoi să treacă prin plenul Consiliului Local, unde va fi avizată. Documentația prevede construcția noului centru, amenajarea unor căi de acces, dar și alte facilități.

Obiectivul de dezvoltare urbanistică studiat face parte dintr-un imobil unitar, de sine stătător, cu funcțiunea existentă și menținută de spital, respectiv Spitalul Clinic de Urgență «Prof. Dr. Nicolae Oblu». Astfel, prin prezentul PUZ, este propus ca pentru incinta Spitalului Clinic de Urgență, în care este înglobat terenul de amplasament, să se mențină zona funcțională de tip CB – zone care grupează funcțiuni complexe, de importanță supramunicipală și municipală, situate în afara zonei centrale, cu subzona funcțională CB7 – alte unități dispersate existente.”, se arată în documentație.

Ce înseamnă tot acest proiect? Lângă actualul imobil al Spitalului va apărea un corp nou, care va adăposti un set de aparate moderne pentru investigații complexe.

Prin prezenta documentație de urbanism sunt promovate condițiile necesare pentru rezolvarea celei mai mari priorități a Spitalului Clinic de Urgență «Prof. Dr. Nicolae Oblu». Acestea constau în montarea unui aparat I.R.M. de ultimă generație într-un spațiu nou, aflat în proximitatea Secției de Radiologie vechi. Prin aceasta se obține funcționarea în continuare a aparatelor medicale existente și, într-un spațiu nou creat, montarea unei aparat modern cu același scop. În fapt, se prelungește ca utilitate spațiul existent, în care se efectuează analize cu rezonanță magnetică, cu un spațiu nou, în care se montează o aparatură performantă de ultimă generație, cu scopul de a deservi pacienții. Prin realizarea acestui proiect se dorește a se asigura o locație optimă din punct de vedere al funcționalității, modernizării și dotării, unde să poată fi acordată asistență medicală de tip imagistic pentru toți locuitorii din zona Moldovei.”, se mai arată în proiectul depus.

Regimul maxim propus de înălțime este de 30 de metri. Confom proiectului, se mai urmărește și realizarea unor alei pietonale, un drum de acces și locuri de parcare, dar și o platformă gospodărească și o remiză PSI. De asemenea, vor mai apărea și un teren de sport, spații verzi, precum și un teren liber, zonă cu copaci. Clădirea va fi la o distanță de 70 de metri de Ateneul Național din Iași și la o distanță de circa 88 de metri față de blocurile de locuințe din zonă.

Clădirea va fi ridicată pe un teren cuprins între străzile Tătărași, Ion Creangă, Ateneului, Rojniță și Răchiți, potrivit sursei citate.

Amplasamentul din cadrul incintei spitalului pe care este propusă implementarea noului obiectiv de dezvoltare urbanistică este reprezentat de o suprafață de teren minimă de circa 1.539,55 metri. Se află în partea de S-V a clădirii existente a spitalului, între aceasta și împrejmuirea incintei spitalului existentă, care separă curtea spitalului de trotuarele la Strada Ateneului, spre Strada Rojniță, în zone de intersecție a celor două străzi. Suprafața este ocupată în prezent de vegetație. Zona de amplasament pentru noul obiectiv de dezvoltare urbanistică este lipsită de construcții, find traversată de rețeaua de hidranți exteriori din jurul spitalului și de o alee pietonală.”, se mai arată în documentație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.