Sansa la o viata noua, in prag de sarbatori! Un tanar din Iasi, diagnosticat cu cancer limfatic, a scapat din ghiarele cumplitei boli, cu ajutorul medicilor de la Institutul Regional de Oncologie.
Dupa sedinte lungi de chimioterapie, barbatul a suportat un auto-transplant. Interventia a decurs bine, iar acum, tanarul se bucura de o noua viata, la care nici nu mai spera in urma cu aproape un an de zile.
La 26 de ani, Stefan a primit cea mai frumoasa veste din partea medicilor de la Institutul Regional de Oncologie. Procedura de auto-transplant a dat rezultatele scontate, asadar isi poate continua viata ca orice om normal, chiar daca a trecut prin sedinte cumplite de chimioterapie, iar spitalul i-a devenit a doua casa luni intregi. A ajuns la spital cu o durere la picior, iar cateva luni mai tarziu avea sa afle diagnosticul ce i-a dat viata peste cap, potrivit telem.ro.
Stefan Stanciu, pacient: “Totul a inceput cu o durere in sold, care s-a mutat la o durere in umar. Am facut investigatii peste investigatii, intr-un final am aflat ca sunt pasibil de limfom Hodgkin, ulterior am facut o biopsie si a venit rezultatul. Am inceput tratamentul, a functionat bine, dupa care a reaparut boala, a fost o recadere, ulterior am facut o alta schema de tratament, a fost ok. Apoi am facut auto-transplantul. Si tind sa cred ca totul este bine. Dupa aceasta procedura, as putea spune ca ma consider norocos si vad viata putin diferit. Sunt bucuros ca am avut parte de acest auto transplant. Toata procedura in sine a fost mult mai placuta decat ma asteptam sa fie”.
Auto-transplantul presupune transferul celulelor medulare recoltate de la pacient si administrate aceluiasi pacient, dupa ce bolnavul urmeaza un tratament specific. Limfomul Hodgkin, cunoscut si sub numele de boala Hodgkin, este un cancer al sistemului limfatic, care face parte din sistemul imunitar. Celulele sistemului limfatic se inmultesc anormal si se raspandesc rapid. Pe masura ce boala progreseaza, afecteaza si capacitatea corpului de a lupta impotriva infectiilor. Limfomul afecteaza nodulii limfatici de la nivelul gatului, zonei axilare si inghinale.
dr Ion Antohi, medic specialist Compartimentul de Transplant Medular, IRO Iasi: ”Pacietntul care urmeaza un autotransplant trebuie sa primeasca o chimioterapie in doze mari, care va distruge boala hematologica de care sufera, dar care va distruge, din pacate, si maduva osoasa”.
De la deschiderea Compartimentului de Transplant Celule Stem Hematopoetice din cadrul Sectiei de Hematologie, medicii au realizat 52 de proceduri de auto-transplant. Pacientii, cu varste cuprinse intre 20 si 60 de ani, provin din toate judetele Moldovei.
Mihaela Grosu, manager Institutul Regional de Oncologie Iasi: “Sunt aproape doi ani de cand am primit acreditarea Compartimentului de Tranplant Medular si am reusit sa realizam 52 de transplanturi. Ma refer la pacientii care au beneficiat de auto-transplant, pacientii sunt toti bine. Solicitarile sunt mult mai mari decat capacitatea de a realiza aceasta procedura”.
Compatimentul de Tranplant Medular de la Institutul Regional de Oncologie Iasi este singurul din regiunea Moldovei. Investitiile in centrul de transplant de celule stem au ajuns la 3.3 milioane de lei, banii provenind de la Ministerul Sanatatii.