Cotidianul „The New York Times“ a realizat o aplicaţie care permite comparaţii interactive între poluarea aerului din diferite oraşe ale planetei.
Cetăţenii pot vedea cum se compară cea mai gravă poluare înregistrată în lume cu aerul local. Datele preluate de la Berkeley Earth vizează particulele microscopice dăunătoare PM 2.5, care produc ravagii asupra sănătăţii umane. Potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului din Statele Unite, limita superioară a calităţii aerului catalogat drept „bun” este de 12 micrograme / metru cub / 24 de ore.
Potrivit jurnaliştilor The New York Times, poluarea cu particule exterioare a fost responsabilă pentru aproximativ 4,2 milioane de decese la nivel mondial în 2015, majoritatea fiind concentrate în estul şi sudul Asiei. Alte milioane de oameni s-au îmbolnăvit din cauza respiraţiei aerului poluat.
Această poluare fină provine, în principal, din lucrurile care ard: cărbune în centrale, benzină în autovehicule, substanţe chimice în procesele industriale sau materiale lemnoase şi orice altceva se aprinde în timpul incendiilor. Particulele sunt prea mici pentru a se vedea cu ochiul liber – fiecare de aproximativ 35 de ori mai mici decât un grăunte de nisip fin de plajă – dar în concentraţii ridicate aruncă o „ceaţă” pe cer. Şi, atunci când sunt inspirate, fac ravagii asupra sănătăţii umane.