Mâine va fi inaugurată Loja Diplomaților, la Sala Unirii (fostul Cinema Victoria)

0
199

Vineri, 13 Decembrie 2019, ora 18.45, la Sala Unirii, vom inaugura „Loja Diplomaților” în prezența Excelenței Sale domnul Radu Grădinaru, Consul Onorific al Franței la Iași, alături de Excelența Sa domnul Enrico Novella, Consul Onorific al Italiei la Iași, împreună cu Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național din Iași.

,,Este pentru prima dată în România, când, în semn de aleasă prețuire pentru o frumoasă prietenie, o instituție de cultură crează un astfel de loc într-o clădire de concerte și spectacole. De altfel, Sala Unirii este cea mai mare din zona Moldovei, proaspăt inaugurată în data de 6 Decembrie 2019.

Loja Diplomaților  va avea atât un rol simbolic, întrucât va rămâne ca o mărturie despre bunele relații dintre comunitatea ieșeană și țările ce au reprezentanțe diplomatice în țara noastră, cât și unul practic, întrucât corpul diplomatic va avea la dispoziție acest spațiu special dedicat lui, din care se va putea bucura, în cele mai bune condiții, de toate evenimentele organizate în această Sală a Unirii, respectiv, de spectacole, concerte, conferințe, etc.”, a precizat Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național din Iași.

În cadrul ceremoniei de inaugurare va fi dezvelită o placă inaugurală și, începând de mâine, cu prilejul fiecărei vizite oficiale pe care o vom găzdui în „Loja Diplomaților” vom prezenta un istoric al relațiilor diplomatice dintre România și țările ai căror diplomați vor onora cu prezența evenimentele organizate în Sala Unirii, precum și steagurile țărilor din care provin aceștia, alături de Steagul Regal al României.

România – Franța

Relaţiile dintre români și francezi sunt străvechi: în anul 1762, diplomatul şi scriitorul Claude-Charles de Peysonnel a propus crearea unei reprezentanţe franceze în Principatele române, deziderat care se va realiza în anul 1798: un consulat general se deschidea la acea dată la Bucureşti si un viceconsulat la Iaşi, ce a funcționat până în anul 1910.

Relaţiile diplomatice la nivel de legaţie au fost stabilite în 8/20 februarie 1880, Aubert Ducros a fost primul trimis extraordinar şi plenipotenţiar al Franţei la Bucureşti, iar Mihail Kogălniceanu a fost acreditat la Paris, în aceeaşi calitate.

Ministrul român al afacerilor străine, Nicolae Titulescu, era numit şi „ministrul european” şi considerat „tot atât de francez cât era și român” prin felul admirabil în care vorbea limba franceză. În 1936 s-a stabilit în Franţa şi a activat în fruntea Academiei diplomatice internaţionale de la Paris şi a Ligii Naţiunilor.

Municipiul Iași este înfrățit cu orașele franceze Poitiers din anul 1969, și Villeneuve-d’Ascq din anul 2003

În martie 2016 se înființează la Iași Consulatul Onorific al Republicii Franceze, iar consul este numit Excelența Sa domnul Radu Grădinaru.

România – Italia

Italia este unul dintre partenerii strategici ai României, având relaţii de excelenţă, bazate pe solide legături istorice şi pe o cooperare actuală strânsă şi diversificată sub aspectul domeniilor de interes.

La 21 aprilie/3 mai 1873, s-a instituit prima agenţie diplomatică română la Roma. La 2 februarie/14 februarie 1879, a fost aprobată Legea suplimentară pentru înfiinţarea Legaţiei României la Roma.

Italia a recunoscut, la 24 noiembrie/6 decembrie 1879, independenţa României şi a hotărât numirea contelui Giuseppe Tornielli-Brusati di Vergan în calitate de Trimis extraordinar și ministru plenipotențiar la București.

Municipiul Iași este înfrățit cu orașele italiene: Padova din anul 1995, Sant’Oreste din anul 1999, Forano din anul 1999, Filacciano din anul 1999, Torrita Tiberina din anul 1999, Morlupo din anul 1999, Nazzano din anul 1999.

În cadrul unei ceremonii care a avut loc la data de 14 decembrie 2016 la Ambasada Italiei la Bucureşti, domnul Enrico Novella a depus jurământul în calitate de Consul Onorific al Italiei la Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.