Astăzi, 8 decembrie 2019, absolvenții universităților de medicină și farmacie din țară vor da concursul de intrare în rezidențiat pe post și rezidențiat pe loc în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie, organizat de Ministerul Sănătății. Concursul se desfășoară duminică, 8 decembrie 2019, în șase centre universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara.
La Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași s-au înscris, în acest an, 1.528 de candidați (cu 161 mai mulți față de anul trecut): 1087 la medicină, 314 la medicină dentară și 127 la farmacie. Pe ţară, clasamentul în funcţie de numărul de înscrişi poziţionează Bucureştiul pe primul loc, cu 3.259 de candidaţi, urmat de Iaşi, cu 1.528 de candidaţi şi de Cluj, cu 1.283 de candidaţi.
Ministerul Sănătății a scos la concurs, în acest an, 4.710 de poziții (locuri și posturi): 3.960 pentru domeniul medicină, 398 pentru medicină dentară și 256 pentru farmacie, pentru care vor concura 8.876 de candidați. Pe centru universitar Iași, sunt 641 de poziții, dintre care 618 locuri (pentru Medicină – 512, pentru Medicină Dentară – 61 și pentru Farmacie – 45) și 23 de posturi.
Alegerea unui loc sau post este condiţionată de obţinerea unui punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu.
Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor/posturilor publicate la concurs, alcătuindu-se o singură clasificare naţională pentru fiecare domeniu. În zilele de 17, 18 și 19 decembrie candidații își vor alege posturile/locurile în funcție de punctajul obținut, urmând ca în ianuarie 2020 să semneze contractul cu spitalul la care au fost acceptați. Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii care devin rezidenţi pe locuri încheie un contract individual de muncă pe perioadă determinată, egală cu durata rezidenţiatului, cu unitatea sanitară la care au fost repartizate locurile pentru rezidenţiat, iar cei care devin rezidenţi pe post încheie contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată cu unitatea sanitară publică ce a publicat postul respectiv.