Unul dintre cele mai aşteptate evenimente, Expoziţia „Flori de toamnă” – a XLIII-a ediţie, îşi deschide anul acesta porţile, sâmbătă, 26 octombrie, la Grădina Botanică din Iaşi.
Potrivit laiasi.ro, acest eveniment reprezinta o manifestare de traditie a Gradinii Botanice, cu scopul de a prezenta publicului o mare parte din colectiile de plante specifice sezonului autumnal, de o mare valoare, atat din punct de vedere stiintific, dar si decorativ: crizanteme, tufanele sau dumitrite, varza ornamentala, ardei, dovlecei si castraveti decorativi, precum si numeroase esantioane de fructe si seminte recoltate in aceasta perioada de la diferite specii de plante deosebite cultivate in Gradina Botanica.
In sera expozitionala sunt prezentate diferite tipuri si forme de flori, care impresioneaza printr-o paleta cromatica foarte diversa. In acest spatiu sunt expuse numeroase crizanteme, cunoscute ca florile toamnei, care retin prin eleganta si rafinament, dar in acelasi timp si prin calitati estetice de necontestat, fiind recunoscute si ca urmare a numeroaselor utilizari in domeniul horticol.
Aceste plante sunt cultivate de peste patru decenii la Gradina Botanica din Iasi, iar varietatile horticole din colectie evidentiaza armonizarea si ordonarea formelor de cultura, respectiv punerea in valoare a contrastului de textura a suprafetelor si relieful spatiului cu diferite caracteristici, dar si valorificarea dinamicii cromatice a florilor.
In functie de perioada de inflorire vor fi expuse esalonat peste 95 varietati horticole de crizanteme (Chrysanthemum x grandiflorum), intr-o mare diversitate de forme si culori, printre acestea fiind si soiuri de crizanteme obtinute in cadrul Gradinii Botanice din Iasi.
Ca genitori pentru varietatile horticole actuale, sunt expuse si specii spontane ale genului Chrysanthemum s.l. – dintre acestea, Chrysanthemum indicum L. reprezinta in mod cert specie parentala in procesul de ameliorare a crizantemei. Alaturi de aceasta specie sunt expuse si alte 26 specii si cultivaruri, anuale sau perene, ce apartin genului Chrysanthemum s.l. si cu origine pe diferite continente sau zone punctuale ale globului: Europa continentala (Muntii Pirinei) si insulara (Insulele Canare), Asia si nordul Africii, cum ar fi reprezentantii genurilor Argyranthemum, Dendranthema, Tanacetum, Euryops etc.
Tufanelele sau dumitritele (Chrysanthemum indicum), cu soiurile reunite in colectia Gradinii Botanice Iasi, sunt puse in valoare in cadrul expozitiei in functie de cromatica, atat in sera expozitionala, dar mai ales in spatiile exterioare, unde sunt expuse peste 145 de soiuri de tufanele in aranjamente si mozaicuri florale inedite.
Dintre acestea, 27 de soiuri de tufanele sunt varietati care au fost create la Gradina Botanica din Iasi, fiind expuse in sera expozitionala, alaturi de diferite forme de cultura a crizantemelor dirijate cu aspect pom, cascada, evantai si bonsai sau crizanteme altoite, care reprezinta o frumoasa traditie, practicata in ultimii ani doar in aceasta institutie.
De asemenea, vor fi expuse esantioane cu fructe si seminte apartinand la peste 100 de specii de plante cu origini diferite, cultivate in spatiile exterioare si in serele Gradinii Botanice din Iasi.
Speciile selectate sunt prezentate ca sursa de inspiratie pentru poeti si prozatori, fiecarui element vegetal fiindu-i atribuit un simbol, legat de cele mai multe ori de rolurile si functiile biologice indeplinite de acestea. Astfel, semintele pot simboliza atat sfarsitul de viata, intrucat cu acestea se incheie ciclul anual al plantelor, cat si renasterea si innoirea, deoarece sunt responsabile de perpetuarea speciilor vegetale. Pot simboliza atat toamna – momentul in care, pentru majoritatea plantelor, acestea sunt diseminate, cat si primavara – momentul in care acestea germineaza. Fructele simbolizeaza rodul existentei, al muncii, al vietii, evocand motivele prosperitatii si fertilitatii, implinirii si bogatiei, alaturi de seminte, fiind elemente care evoca sezonul autumnal.
In acest cadru vor fi expuse 10 specii si subspecii ale genului Capsicum, cu 120 de soiuri si hibrizi, dintre care 11 soiuri sunt prezentate pentru prima data in expozitie: Capsicum annuum ‘Loco’, Capsicum annuum ‘Sedona Sun’, Capsicum annuum ‘Pimiento de Padron’, Capsicum baccatum ‘Achard’, Capsicum chinense ‘Biquino Red’, Capsicum chinense ‘Trinidad Scorpion Moruga Red’ etc.
Si in acest an, va fi expus soiul ‘Carolina Reaper’, oficial cel mai iute soi de ardei din lume si in anul 2019, a carui iuteala masoara peste 1.641.000 Scoville Heat Units (masuratori realizate in 2019).
De asemenea, vor fi prezentate 13 specii apartinand genului Solanum, cu origini bio-geografice diferite, de la specii originare din Europa, la specii ce provin din Asia si Australia, America sau Africa. Noutatile expozitiei din acest an sunt marul de Sodom (Solanum incanum), originar din Africa sub-Sahariana, fiind o planta medicinala recunoscuta pentru proprietatile analgezice ale unor metaboliti sintetizati, precum si naranjilla (Solanum quitoense) originar din America de Sud, specie cu fructe bogate in vitamine.
Intr-un decor cu numeroase elemente traditionale sunt expuse 200 de soiuri de dovleci decorativi care apartin genului Cucurbita, 15 soiuri ale genului Cucumis (castraveti teposi africani), soiurile ‘Crystal Lemon’ (castravete de culoarea lamaii) si ‘Soo-Yoo-Long’ (castravete lung), Cyclanthera pedata (castraveti salbatici), Diplocyclos palmatus (castravetele cu dungi), Melothria scabra ‘Cucamelon’ (castravete mexican), 3 soiuri ale genului Luffa (burete vegetal) si 30 de soiuri de Lagenaria (tigva), alaturi de Momordica charantia (insulina vegetala sau castravetele amar), Benincasa hispida (dovleacul de ceara sau pepenele de iarna) si Trichosanthes cucumerina (tartacuta sarpe), cu origini geografice in diferite zone din America de Sud, Africa sau Asia.
Si la aceasta editie se vor remarca zooforme topiare realizate din diferite soiuri de dovleci si castraveti teposi, care reflecta imaginatia, dar si creativitatea angajatilor gradinii.
Colectia de varza cu valoare decorativa, alimentara si medicinala cu diferite origini, reuneste 65 taxoni, ce apartin la 4 specii (Brassica oleracea, Brassica elongata, Brassica juncea si Brassica rapa) din care 12 soiuri si 53 hibrizi F1, 36 cu valoare ornamentala, insumand aproximativ 6000 de exemplare. Cu prilejul acestui eveniment vor fi prezentati pentru prima data 8 hibrizi ornamentali: ‘Flare Rose’, ‘Nagoya Red’, ‘Nagoya Rose’, ‘Nagoya White’ si alimentari ‘Fizz’, ‘Bolshoi’, ‘Sympatic’ si ‘Candy Floss’.