În fiecare an, pe 2 februarie, creştinii ortodocşi prăznuiesc Întâmpinarea Domnului. Prin această sărbătoare este marcată simbolic ziua ducerii pruncului Sfânt la Templul din Ierusalim şi închinarea lui în fața Lui Dumnezeu.
În credinţa populară, ziua este cunoscută sub denumirea de Streneia sau Ziua Ursului pentru că strămoşii făceau predicții calendaristice în funcţie de comportamentul ursului. Pentru a prezice cum va fi vremea, trebuia urmărit bârlogul ursului. Dacă afară e soare, ursul iese și, văzându-și umbra se sperie și intră la loc. Asta înseamnă că iarna se prelungește. Dacă e înnorat, ursul nu-și vede umbra și, astfel, rămâne afară, vestind apropierea primăverii.
Întâmpinarea Domnului este prăznuită la 40 de zile de la nașterea lui Iisus, pe 2 februarie. Se sune că în această zi, Mântuitorul a fost dus la Templu de Fecioara Maria și de Iosif pentru împlinirea Legii care prevedea că orice întâi născut de parte bărbăteasca să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40-a zi de la naștere. În acest moment se făcea si curățirea mamei. În Templu sunt întâmpinați de dreptul Simeon și prorocița Ana. Potrivit Tradiției, dreptul Simeon a făcut parte din traducătorii Pentateuhului din limba ebraică în greacă. În momentul în care a ajuns la textul „Iată Fecioara va lua în pântece și va naște fiu”, a înlocuit termenul „Fecioara” cu „Femeie”. Pentru necredința sa, Dumnezeu i-a făgăduit că nu o să moară până nu va vedea pe Mesia născut din Fecioară (Luca 2, 25-26), scrie România TV.
În credinţa populară, strămoşii sărbătoreau Stretenie sau Ziua Ursului. Oamenii credeau că schimbarea vremii are legătură cu felul în care se comportă ursul în această zi. Dacă afară e soare, ursul iese și, văzându-și umbra se sperie și intră la loc. Acest lucru înseamna că iarna se prelungește. Dacă e înnorat, ursul nu-și vede umbra și, astfel, rămâne afară. Acest semn prevestea venirea primăverii.
În ziua praznicului, este bine ca mamele ai căror copii sunt bolnavi să dăruiască lucruri de îmbrăcăminte copiilor săraci. Împlinirea acestui ritual aduce bucurii şi alungă boala din familiile generoase.
Se mai zice despre Întâmpinarea Domnului, cunoscută în popor şi sub denumirea Stretenia, că este o zi rea, cu multe ceasuri rele, iar cine se naște sau cine face nuntă în această zi va avea parte numai de necazuri și nu-i va merge bine.