Pentru modernizarea iluminatului public vor fi folosite fonduri europene. Valoarea totală a proiectului se ridică la circa 4,62 milioane euro. 41 de stâlpi de pe şoseaua Arcu vor fi echipaţi cu panouri fotovoltaice,vor fi achiziţionate, în total, 4.088 de corpuri de iluminat cu LED.
Agenţia de Dezvoltare Regională Nord – Est (ADRNE) a comunicat Primăriei Municipiului Iaşi că proiectul „Reabilitare / modernizare / extindere, eficientizare reţea de iluminat public în Municipiul Iaşi” se încadrează în alocarea financiară a liniei de finanţare europeană şi, ca atare, a intrat în etapa precontractuală. Astfel, după ce municipalitatea va trimite ADRNE o serie de documente suport, va fi semnat contractul de finanţare.
Proiectul a trecut de faza evaluării tehnice şi financiare încă de la începutul lunii aprilie, când a obţinut 78 de puncte la evaluarea tehnico-economică, faţă de minimul de 70. Finanţarea proiectului se va face prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 – Axa Prioritară 3: „Sprijinirea tranziţie către o economie cu emisii scăzute de carbon” – Prioritatea de Investiţii 3.1: „Sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice şi în sectorul locuinţelor”, Operaţiunea C: „Iluminatul Public”. Valoarea totală a proiectului se ridică la 21.868.648,10 lei (circa 4,62 milioane euro). Cofinanţarea din partea municipiului Iaşi pentru acest proiect este de 436.219,37 lei.
Intervenţiile vor consta în modernizarea tablourilor punctelor de aprindere pentru iluminat şi echiparea lor cu module de telegestiune, realizarea unui sistem de telegestiune, înlocuirea aparatelor de iluminat existente depăşite din punct de vedere fizic cu unele performante, de tip LED, echipate cu module de telegestiune şi alese în conformitate cu criteriile impuse de clasele de iluminat ale străzilor şi de configuraţia existentă în teren, echiparea stâlpilor de iluminat a unei străzi din municipiul Iaşi (şoseaua Arcu) cu panouri fotovoltaice, suplimentarea, dacă este cazul, a aparatelor de iluminat în funcţie de criteriile impuse de clasele de iluminat ale străzilor şi de configuraţia existentă în teren, înlocuirea şi / sau adaptarea braţelor şi a colierelor de prindere conform calculelor luminotehnice, folosirea stâlpilor existenţi din reţeaua electrică ca suporţi pentru noile aparate de iluminat acolo unde se impune.
Potrivit indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii, este vorba despre 4.088 de corpuri de iluminat cu LED, 4.122 de module de telegestiune cu punct luminos, 41 de stâlpi echipaţi cu panouri fotovoltaice, 287 de puncte de aprindere şi de achiziţia unui sistem de telegestiune.