DIICOT dă lovitura la scurtă vreme după ce presa a adus în discuție traficul de persoane și furturile bancare comise de clanurile din Craiova la granița dintre Mexic și SUA. Mii de români sunt trecuți ilegal granița de sud a SUA, iar clanurile din Craiova se îmbogățesc, atât din banii rezultați în urma traficului, cât și a infracțiunilor acestora, a scris Libertatea, într-o serie de investigații începută pe 30 iunie 2019.
Astăzi, DIICOT București a făcut percheziții în Craiova și în Capitală. Clanul din Craiova e urmărit de mai multă vreme pentru spălare de bani, infracțiuni informatice și trafic de persoane. DIICOT a identificat felul în care, cu banii negri obținuți din trafic și din furturile de pe carduri, liderii de rang înalt din clanul lui Tudor Florian și-au cumpărat proprietăți, hoteluri și case, în Cancun, Mexic, una dintre stațiunile emblemă ale turismului mondial. Liderul grupării ar fi fugit în Mexic, unde ar deține proprietăți de milioane de dolari.
Din cuprinsul proceselor verbale de sesizare din oficiu, precum și din probele şi cercetările efectuate până în prezent a rezultat faptul că, aproximativ din anul 2012, pe teritoriul României şi Mexicului, dar și a altor state, acţionează o grupare de crimă organizată formată din cetăţeni români, coordonată din Mexic, de susp. TUDOR Florian zis „Rechinu”, precum şi din România, de capi ai lumii interlope din Craiova, iar această grupare are ca scop comiterea de fraude prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice (clonare de carduri), trafic de migranți pe ruta România – Mexic – SUA, infracţiuni de şantaj şi spălare de bani.
În contextul desfăşurării activităţilor de crimă organizată, la gruparea de crimă organizată au aderat persoane de cetăţenie română, extrem de violente, care au ca scop realizarea ordinii în cadrul grupării şi protejarea activităţii infracţionale de alte grupări de crimă organizată. Astfel, în contextul nesupunerii membrilor grupării, asupra acestora au fost şi sunt exercitate acte de violenţă, liderul grupării având în aceste situaţii dreptul de a decide soarta membrilor grupării. În vederea desfăşurării activităţilor infracţionale, membrii grupării recrutează din România, în special din Bucureşti, persoane care au cunoştinţe în domeniul electronicii sau tinichigii, obiectivul fiind acela de a construii dispozitive electronice, sisteme informatice şi componente de ATM-uri necesare copierii datelor cardurilor bancare. În vederea desfăşurării în bune condiţii a activităţilor infracţionale, pentru controlarea persoanelor recrutate, fie electronişti fie persoanele care retrag sumele de bani folosind cardurile bancare clonate, membrii grupării au interacţionat cu grupări de crimă organizată din România – Craiova și Bucureşti .
Sumele de bani obţinute din activităţile infracţionale sunt aduse în România cu ajutorul firmelor de curierat, fiind identificată în acest sens firma DHL, banii fiind ascunşi în diverse obiecte. De asemenea, după aducerea sumelor de bani în România, o parte din acestea sunt investite în bunuri imobile care sunt vândute sau închiriate, o parte din sumele de bani sunt ascunse, îngropate în curţile locuinţelor membrilor grupării, iar o parte a sumelor de bani sunt transferate prin conturi bancare în Mexic, obiectivul final fiind albirea banilor proveniţi din activităţi de clonare a cardurilor. Pentru buna desfăşurare a activităţilor infracţionale desfăşurate în Mexic, precum şi cele desfăşurate în România, folosind sumele mari de bani pe care le-au obţinut, membrii grupării infracţionale au reuşit să intre în contact cu funcţionari (bancari, din primării sau poliţişti) ce au rolul de a asigura protecţia şi buna desfăşurare a activităţilor infracţionale. În cursul anului 2018, în contextul neînţelegerilor apărute între liderul grupării şi unul din membrii grupării, a fost ucisă victima Marcu Constantin Sorinel. Atât liderul grupării, cât şi membrii acesteia sunt persoane de cetăţenie română. * Din cercetările efectuate şi probele administrate a rezultat faptul că liderul grupării, susp. Tudor Florian zis „Rechinu” a deținut în Cancun/Mexic prin persoane interpuse (TIUGAN Adrian – Constantin zis „Mufă”), o societate comercială cu numele ,,INTERCASH”, specializată în achiziționarea și montarea de bancomate pe teritoriul acestui stat și asigurarea mentenanței acestora. Profitând de posibilitatea controlării acestor aparate, membrii grupării coordonate de susp.
Tudor Florian zis „Rechinu” s-au ocupat de instalarea de sisteme de tip ,,skimming” pe aceste bancomate, în special pe raza localităților Cancun și Playa del Carmen în vederea copierii datelor informatice conținute de cardurile introduse în acestea, în special de turiști străini, și ulterior utilizării lor în mod fraudulos în scopul retragerii sumelor de bani conținute. Datele cardurilor compromise sunt inscripționate pe carduri blank (o parte provenite de la funcţionari au unor bănci din România) și păstrate o perioadă de aproximativ 3 luni, după care sunt utilizate în vederea efectuării operaţiunilor de retragere de numerar în mod fraudulos, pentru a nu atrage atenția asupra locațiilor de unde s-au efectuat accesările neautorizate în sistemele informatice. În acest scop sunt formate echipe din câte doi – trei membri, persoane de cetăţenie română, care se deplasează în diverse state precum S.U.A., India, Paraguay, sau țări din Uniunea Europeană unde, folosind cardurile clonate, extrag banii conținuți în conturile bancare aferente instrumentelor electronice de plată copiate. În acest context, o singură astfel de echipă obține săptămânal sume cuprinse între 50.000 – 100.000 USD. Membrii grupării se ocupă și de organizarea trecerii frauduloase a frontierei de stat dintre Mexic și Statele Unite ale Americii, în special pentru cetățeni români, cărora le sunt procurate acte de identitate falsificate în baza cărora solicită ulterior azil în S.U.A., relatează pe larg newsmaker.ro