Simona Halep, prima finală la Wimbledon!

0
275

Simona Halep, locul 7 WTA şi cap de serie numărul 7, s-a calificat pentru prima dată în finala turneului de la Wimbledon, după ce a învins-o, cu scorul de 6-1, 6-3, în 72 de minute, pe jucătoarea ucraineană Elina Svitolina, numărul 8 mondial şi cap de serie numărul 8.

Halep va juca a şasea finală de grand slam, a treia în acest an şi cea cu numărul 36 din carieră, la simplu. Jucătoarea română a câştigat un singur grand slam, la Roland Garros, anul trecut.

Simona Halep a reuşit poate cel mai bun meci al ei de la titlul cucerit la French Open. Halep a dat o demonstraţie de clasă, de inteligenţă în joc, de forţă şi de efort. Totul a mers în favorea ei, toate loviturile au funcţionat în parametri excelenţi, inclusiv serviciul. Puţine jucătoare ar fi rezistat, joi, în faţa sportivei române. Cu o prestaţie puţin consistentă Svitolina nu a reuşit nici măcar să-i fie în preajmă ca joc şi ca scor. Asta nu scade cu nimic din meritele româncei, care şi-a făcut ea însăşi meciul uşor, cu 26 de lovituri câştigătoare şi 16 „neforţate” (10-16, Svitolina).

Meciul de pe terenul central a început echilibrat, cu ambele sportive jucând mai degrabă perpendicular. Halep a fost cea care a dat tonul atacului, cea care şi-a luat responsabilitatea de a face punctele, fără să aştepte greşeala adversarei. Precizia ei a „scârţâit” la început şi românca a făcut şi punctele rivalei, nu numai pe ale ei. Dar insistenţa şi agresivitatea au dat roade şi Halep a pus două ghemuri muncite pe tabelă, după 20 de minute, în care a salvat mingi de break, la 0-0, şi a câştigat pe serviciul Elinei Svitolina.

A urmat o sincopă în jocul fostului lider WTA, singura, care i-a permis ucrainencei să ia rebreak-ul la 0. A fost un simpu foc de paie, pierderea serviciului ambiţionând-o mai mult pe jucătoarea română. Până la 5-1, Halep a făcut spectacol pe teren, a fost imbatabilă. Svitolina a încercat să rupă ritmul, cu slice-uri, cu veniri la fileu, dar degeaba, fostul lider WTA a ajuns la aproape toate mingile şi le-a returnat imparabil. Închiderea setului a fost mai dificilă pentru Simona Halep, pentru că a avut nevoie de şase ocazii. După ce a salvat şi o minge de break, Halep a câştigat setul, cu 6-1, după 43 de minute.

În acest set, românca a avut un număr impresionant de lovituri direct câştigătoare, 16, comiţând în acelaşi timp 13 erori neforţate (8-8, Svitolina).

Elina Svitolina a reapărut cu ghem pe tabelă, primul cu serviciul, în startul setului secund, unul mai echilibrat, în primul rând pentru că Svitolina a servit mai bine. Egalitatea s-a menţinut până la 3-3, când Halep a făcut break-ul. Din acel moment, ea nu a mai cedat nimic şi s-a impus cu 6-3, după 72 de minute.

În finală, Halep va evolua cu Serena Williams (SUA), locul 10 WTA şi cap de serie numărul 11, sau cu Barbora Strycova (Cehia), locul 54 WTA.

Calificarea în finală este recompensată cu 1,175 milioane de lire sterline (1,3 milioane de euro) şi cu 1.300 de puncte WTA. Câştigătoarea trofeului va primi 2,35 milioane de lire sterline (2,6 milioane de euro) şi 2.000 de puncte WTA.

Finalele anterioare jucate de Simona Halep sunt următoarele:

Titluri WTA de simplu: 18 – Montreal (Premier 5), Roland Garros (Grand Slam), Shenzhen (WTA), toate trei în 2018, Madrid (Premier Mandatory), în 2017, Montreal (Premier 5), Bucureşti (WTA), Madrid (Premier Mandatory), toate trei în 2016, Shenzhen (WTA), Dubai (Premier 5), Indian Wells (Premier Mandatory), toate trei în 2015, Doha (Premier 5), Bucureşti (WTA), ambele în 2014, Nurnberg (WTA), ‘s-Hertogenbosch (WTA), Budapesta (WTA), New Haven (Premier), Moscova (Premier) şi Sofia (turneul „mic” al campioanelor), toate cele şase în 2013;

Finale WTA de simplu: 17 – Madrid (Premier Mandatory), Doha (Premier) – 2019, Cincinnati (Premier 5), Roma (Premier 5), Australian Open (Grand Slam) – în 2018, Beijing (Premier Mandatory), Cincinnati (Premier 5), Roland Garros (Grand Slam), Roma (Premier 5) – în 2017, Rogers Cup (Toronto), Cincinnati (ambele de categorie Premier 5) – în 2015, WTA Finals – Singapore (Turneul Campioanelor), Roland Garros (Grand Slam), Madrid (Premier Mandatory) – toate trei în 2014, Bruxelles (Premier), în 2012 şi Fes (WTA), în 2011 şi 2010.

Singurul român care a mai jucat finale la Wimbledon, la simplu, este Ilie Năstase, în 1972 şi 1976, ambele pierdute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.