Program de depistare a hepatitei C pentru populația defavorizată din zona Moldovei

0
177

La Iași a fost lansat, în premieră, Programul Național de Screening privind infecția cu virusul hepatitic C la populația defavorizată din zona de nord-est a țării.

La acest program parteneri sunt Consiliul Județean Iași, Spitalul de Boli Infecțioase ”Sfânta Parascheva” și Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”.
Primele testări vor fi efectuate în județele Iași, Suceava și Botoșani.
”Din studiile efectuate la nivel național, s-a constatat că incidența infecției cu virusul hepatitic C este mai mare în acest areal geografic față de zona de sud-est a Europei. Este nevoie de susținerea administrațiilor județene pentru ca împreună cu medicii de familie și cu asistenții sociali să putem avea o campanie cu impact în mediul rural. Vom merge efectiv pe teren și vom face teste gratuite pentru virusul hepatitic C. Populația trebuie să afle nu doar de existența acestui virus, ci, mai ales că putem învinge virusul cu un tratament nou, cu rezultate foarte bune, care presupune administrarea zilnică a unei tablete, pe o perioadă de trei luni”, a spus dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași la lansarea programului.
Doar în ultimii trei ani, la această unitate sanitară, singura de profil din zona Moldovei, au fost tratați aproximativ 1200 de pacienți infectați cu virus hepatitic C.
”Un lucru foarte important pentru acest program-cadru pentru controlul infecțiilor virale hepatitice este acela că este finanțat, că are costuri bine stabilite și îi sunt alocate fonduri substanțiale. Moldova este regiunea mea de suflet și am început să lucrăm în urmă cu ceva ani la aceste programe, acum le concretizăm și mergem și mai departe cu ele astfel încât cele mai vulnerabile județe, respectiv Iași, Suceava și Botoșani să intre într-un prim lot al acestui program național. În momentul de față, știm că infecția cu virusul hepatitic C o putem vindeca în proporție de peste 99 la sută. Ar mai fi o singură problemă dar care este în curs de rezolvare, cea a tratării persoanelor neasigurate. Ministrul Sănătății a propus o clauză în contractul cadru prin care și persoanele neasigurate să aibă acces gratuit și neîngrădit la aceste servicii de sănătate”, a afirmat la Iași prof.dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”.
”Consiliul Județean susține astfel de proiecte care sunt în beneficiul populației. Este importantă diagnosticarea, însă, la fel de mare impact are și prevenția, mai ales când vorbim de infecții atât de grave cum este cea cu virusul hepatitic C. Este în continuare nevoie de astfel de inițiative, care duc practic medicul în comunitate, în zonele rurale defavorizate acolo unde informația nu ajunge atât de bine pe cât ne-am dori”, afirmat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.
Primele testări în cadrul acestui program național vor fi efectuate în toamnă, iar pentru început vor fi achiziționate 5000 de astfel de teste. Rezultatele se obțin în cel mult jumătate de oră de la preluarea probei. Persoanele diagnosticate vor primi tratament adecvat și vor fi monitorizate la Spitalul de Boli Infecțioase Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.