Votul prin corespondență la prezidențiale. Ce schimbări s-ar putea produce în toamnă

0
265

La presiunea societaţii civile și după două rânduri de alegeri în care mii de români au fost împiedicați să voteze, parlamentarii promit că până la alegerile prezidențiale de la finalul anului oamenii își vor da votul prin corespondenţă.

Iar cei din străinătate vor vota anticipat. Votul electronic nu are deocamdată susținerea Autorității Electorale Permanente. Legea ar urma să fie adoptată în această lună, înainte ca aleșii să intre în vacanță.

Cozile interminabile de la secţiile de vot din diaspora, de la alegerile prezidenţiale din 2014, nu i-au motivat pe aleşi să ia măsuri din timp. Aşa că, la alegerile europarlamentare, mii de români au fost din nou împiedicaţi să voteze şi, în unele cazuri, evacuaţi cu ajutorul poliţiei. Deocamdată a fost constituit un grup de lucru care promite că în cel mult o lună va fi gata un proiect de lege. Acesta va reglementa votul prin corespondenţă, votul anticipat şi, poate, votul electronic, scrie stirileprotv.ro.

Există patru proiecte de lege în dezbaterea Parlamentului, de ani de zile. Iar solicitarea societăţii civile este ca unul dintre ele să fie adoptat până în octombrie, astfel încât să poată fi aplicat şi la alegerile prezidenţiale din acest an.

Ana Racheleanu, Asociaţia DECLIC: “Cei din străinătate să poată vota electronic şi să fie pentru toate tipurile de scrutin. E de datoria dumneavoastră morală şi legală.”

Autoritatea Electorală Permanentă nu se opune votului anticipat, adică posibilităţii ca românii din diaspora să poată vota cu o săptămână înainte şi nici votului prin corespondenţă. Votul electronic, însă, mai are de aşteptat.

Zsombor Vajda, vicepreşedinte AEP: “Nu există o garanţie că se poate lega votul de persoana respectivă, aici e cea mai mare breşă de securitate.”

În acest moment, românii din străinătate pot vota prin corespondenţa doar la alegerile parlamentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.