11 tineri, care cântă în corul bisericii, au fost instruiţi să salveze vieţi. Iniţiativa a aparţinut preotului paroh, care – după ce a văzut cât de des li se face rău enoriaşilor – a decis ca lăcaşul de cult să aibă un post de prim-ajutor.
Niciun minut, lăcaşul de cult nu rămâne fără un om de prim-ajutor în caz de nevoie.
Paul Lehaci, preot: Această idee s-a născut din dorinţa de a-i ajuta pe cei care sunt în suferinţă pentru că de multe ori suntem puşi în situaţia să trebuiască să ajutăm pe cineva şi să nu ştim cum să o facem, să nu avem mijloace necesare. Acum şase luni, preotul a fost martorul unei situaţii care i-a dat de gândit. O familie din Târgu Neamţ era la Biserica Sfântul Nectarie din Iaşi, să se închine la moaşte. La ieşire, în parcare, unuia dintre ei i s-a făcut rău. Stop-cardiac şi nimeni în jur să ajute până la sosirea medicilor.
Voluntari: Foarte mulţi oameni circulă prin biserică şi chiar ne-am întâlnit cu situaţii de genul ăsta, când oamenii au leşinat sau li s-a făcut rău. Chiar nu ştiam, efectiv, cum trebuie să procedăm corect. Plus că o statistică din 2017 spunea că anual în România mor 70 de mii de oameni pentru că nu li se acordă primul ajutor.
Voluntar: Un coleg de-al nostru s-a întâlnit pe stradă cu o persoană care a avut o criză epileptică şi a avut grijă să nu se accidenteze în timp ce avea acea criză. Timp de două luni, tinerii au urmat gratuit cursuri, chiar la centrul social al parohiei, sub îndrumarea oamenilor de la ONG-ul Serviciul Voluntar de Ambulanţă Iaşi. În curând, în biserică, va fi şi un defribilator. Momentan, există doar un suportul unde va sta aparatul. Defribilatorul costă 3000 de euro. Deja, din donaţii s-au strâns peste 1000 de euro, scrie observator.tv