18 mașini destinate intervențiilor rapide și transportului medical asistat au ajuns la Iași. 15 dintre acestea au intrat în parcul auto al SAJ, iar trei la SMURD.
Mașinile sunt dotate cu defibrilatoare, echipamente și medicamente, toate putând fi utilizate în acordarea primului ajutor calificat sau în acordarea asistenței medicale de urgență.
”Aceste ambulanțe sunt achiziționate prin Programul Operațional Regional 2014-2020 “Îmbunătăţirea capacităţii de intervenţie la urgenţele medicale” de către Ministerul Sănătății, program care va continua și anul viitor. Îi felicit pe toți cei ce s-au implicat alături de noi. Am reușit împreună să aducem la Iași cel mai mare număr de ambulanțe pentru ca timpul de intervenție al cadrelor medicale la un pacient suferind să fie redus”, a spus Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.
” Era o nevoie disperată de mașini noi, erau foarte aşteptate, mai ales că mare parte din parcul auto al SAJ este învechit, multe dintre autospeciale având norma de casare depăşită”, a afirmat Radu Calistru, directorul SAJ Iași.
Dintre cele 56 de mașini alocate într-o primă tranșă regiunii de nord-est, cele mai multe au revenit județului Iași. Guvernul a aprobat în acest an achiziţionarea a peste 1.200 de autosanitare pentru serviciile judeţene de ambulanţă şi pentru SMURD, la nivel național, valoarea totală fiind de aproape 477 milioane de lei.
Numărul de autospeciale noi va fi suplimentat în primul semestru al anului viitor.
Tot pentru a reduce timpul de intervenție la un caz medical, în 2019, în județ, vor fi înființate și trei noi puncte de lucru SMURD, la Vlădeni, Răducăneni, Țibănești și va fi extins cel de la Podu Iloaiei.
”În fiecare locație va exista o autospecială SMURD și o ambulanță ce vor deservi pacienții din aceste zone vulnerabile și vor interveni cu rapiditate acolo unde este nevoie. Acest lucru va fi posibil datorită colaborării cu Ministerul Sănătății, cel al Afacerilor Interne și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Știm foarte bine cât de greu se ajunge, mai ales iarna, la un caz medical din mediul rural, astfel că centrele locale sunt de mare ajutor”, a mai spus președintele CJ.