Câți oameni trebuie să mai moară? Reabilitarea „Institutului Inimii“ din Iași trenează de șase luni

0
143

În ciuda apostrofărilor ministrului Sănătăţii de după incident, care cerea proceduri de reabilitare de urgenţă, lucrările de la IBCV sunt şi acum tot în fază incipientă. Ca urmare, bolnavi a căror viaţă depinde de o intervenţie în câteva ore sunt trimişi în continuare la Bucureşti, Cluj-Napoca sau Târgu Mureş. Nimeni nu ştie când vor fi gata reabilitările de aici.

Două persoane aflate în stare gravă, care necesitau o intervenţie chirurgicală cardiovasculară de urgenţă în urma unor disecţii de aortă, au fost transferate zilele acestea la spitalele de specialitate din Cluj-Napoca şi Târgu Mureş. Intervenţiile de acest fel erau posibile şi la Iaşi, la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof.dr. George I.M. Georgescu“ Iaşi (IBCV), dar în urma incendiului din luna aprilie acestea nu mai pot fi realizate în spitalul ieşean, care se află abia la începutul procesului de reabilitare, scrie ziaruldeiasi.ro.

Cazul cel mai recent este al unei femei de 84 de ani din judeţul Iaşi care a ajuns la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului „Sfântul Spiridon“ în noaptea de luni spre marţi, cu o disecţie de aortă. Pentru că nu a putut fi tratată la IBCV, medicii de la Spitalul „Spiridon“ au obţinut un aviz de transfer către Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş. Din cauza ceţii, elicopterul SMURD nu s-a putut ridica de la sol, astfel că femeia a fost trimisă marţi cu ambulanţa până în zona Piatra Neamţ, de unde a fost preluată de un elicopter al spitalului din Târgu Mureş.

„După ce pacienta a ajuns în UPU, am făcut investigaţiile şi am început să căutăm loc de transfer. Asta se întâmplă la disecţiile de aortă care sunt foarte grave. Pentru pacienta de 84 de ani am obţinut aviz de transfer la Târgu Mureş şi am aşteptat vreo trei ore să reuşim să o transferăm cu elicopterul, dar când am văzut că nu putem pleca am luat decizia să o ducem cu maşina până la întâlnirea cu elicopterul de Mureş, ca să nu mai aşteptăm“, a precizat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.

O situaţie asemănătoare a fost şi cea a unui bărbat de aproximativ 50 de ani care a fost transferat de urgenţă, pe 28 octombrie, la Cluj-Napoca. Acesta a fost operat şi starea sa este bună, urmând să fie transferat curând la Secţia de Cardiologie a Spitalului „Sfântul Spiridon“ pentru a mai fi ţinut o vreme sub supraveghere.

În ceea ce priveşte reabilitarea IBCV, singurul loc din zona Moldovei unde ar putea fi făcute astfel de proceduri de urgenţă, fost alocată încă din luna mai suma de zece milioane de lei, printr-o hotărâre de guvern. În luna iulie, când Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a fost la Iaşi, aceasta a pus problema necesităţii de reabilitare de urgenţă a „Institutului Inimii“ din Dealul Copoului, subliniind că nu înţelege de ce nu au început deja lucrările.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.