Tradiție și caritate la „Seara românească” organizată de tinerii din ASCOR (VIDEO)

0
196

Oameni de toate vârstele, la petrecerea tradițională „O seară Românească”, organizată la  Centrul de evenimente AGORA. Acesta a fost un eveniment caritabil, organizat de ASCOR, în cadrul campaniei „Moș Crăciun în vizită la copiii din spitale”.

Tradiția și folclorul sunt elementele care caracterizează poporul român. Și la această ediție a serbării „O Seară Românească” participanții au fost invitați să poate ie sau costume populare. Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români, Filiala Iași, a demonstrat și în acest an că tradiția românească este vie și se perpetuează de-a lungul timpului, în ciuda schimbărilor din societatea românească. Sute de tineri și tinere au îmbrăcat cu drag aseară costumul popular și s-au rotit în hore și sârbe focoase, fapt ce demonstrează că portul românesc se caracterizează prin unitate și continuitate.

Evenimentul a fost organizat în scopuri caritabile, pentru a readuce zâmbetele pe chipurile celor mai triști ca noi, și anume a peste 1000 de copii din spitale ( Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Sfânta Maria” Iași); orfelinate ( Complexul de Servicii „Veniamin Costache” Iași, Așezământul ”Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuți), sau 5-6 cazuri dintre familiile defavorizate. Seara a fost binecuvântată de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, iar coordonator a fost Departamentul Credință și Cultură Iași. INFO IAȘI, partener media al evenimentului, a transmis în direct momentele artistice ale serii. Au mai fost invitați oamenii de vârsta a treia din Căminul de Bătrâni ”Sf. Imp. Constantin și Elena” (din cartierul Bucium, Iași) precum și din Căminul de Pensionari ”Sf. Cuvioasă Parascheva” (din Copou, Iași). Moderatorii evenimentului au fost Diana Penciuc și Andrei Mocanu, membri ai ASCOR.

Tinerii participanți au fost încurajați prin muzică, dans și prin bucuria organizatorilor să se cunoască și să comunice cât mai mult între ei. Straiele populare purtate cu drag, horele, sârbele și bătutele au făcut atmosfera incendiară. Seara de marți a încântat publicul AGOREI cu cântece populare, hore, îmbrăcăminte tradițională, multă voie bună și mulți tineri care studiază nu doar la Teologie, dar ș lai alte facultăți ale UAIC.

Publicul evenimentului a fost onorat cu prezența a mai multor artiști ai folclorului românesc, după cum urmează: Mioara Velicu, Margareta Clipa, Constantin Bahrin, Angela Timiș Lungu, Maria Costioaia, Ionuș Vieru, Cristinel Iordăchioaie, Mihaea Apostol, Sergiu Grăunte și  Florentina Vezatiu. Dintre cei zece interpreți, cinci au fost ieșeni cunoscuți, iar ceilalți artiști au venit să cânte și să-i încânte pe ieșeni din Maramureș, București și Bucovina. Invitații au cântat gratis, în scopuri caritabile, împărțind din tot sufletul cu cei prezenți nu doar voie bună, dar și dragoste pentru copiii suferinzi sau din familiile nevoiașe.

Ne-a impresionat mai ales tinerețea din sufletul bătrânilor care s-au prins în hore alături de tinerii dornici de distracție. Veselia debordantă, bunăvoința și starea de bine de pe chipurile celor care au dansat o seară întreagă demonstrează încă o dată că portul popular românesc al dansatorilor este „înveșmântat” într-o cultură a lui, încă vie în timpurile noastre, cu o profundă semnificație spirituală și istorică.

Așadar, straiele populare, seara cu adevărat Românească, sunt mărturii ale credinței și pietății poporului nostru, ale dragostei lui pentru tot ce este frumos, curat și înălțător. Putem afirma astfel, cu toată convingerea că tradițiile populare și portul românesc reprezintă emanația esenței spiritualității sufletului poporului. Tinerii, care s-au prins cu atâta frenezie în hore, nu sunt altceva decât o dovadă a faptului că aceștia sunt deschiși să-i simtă pulsul, să-i deslușească și să-i aprofundeze tainele cu vechime milenară.  Această Campanie de Caritate este deschisă până în data de 15 decembrie 2018, de aceea persoanele care doresc să doneze bani pentru acest scop nobil sunt invitate să formeze numărul de telefon: 0756.277.365, pentru a lua legătura cu inițiatorii campaniei.

 

Un reportaj de Elena Godzin

Imagine: Răzvan Crihan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.