Marșul vieții – comemorarea a 77 de ani de la Progromul de la Iași

0
193

În perioada 15 – 17 iunie Primăria Municipiului Iaşi organizează, în colaborare cu Comunitatea Evreilor din Iași și Rabinul Josef Wasserman din Israel, „Marșul Vieții”, un amplu proiect de comemorare a 77 de ani de la Pogromul de la Iași.

 

Vineri, 15 iunie, de la ora 16.30, în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași va avea loc simpozionul cu tema „Rolul comunității evreiești în dezvoltarea Iașului: trecut, prezent și viitor”.

Duminică, 17 iunie, de la ora 10.00, în Cimitirul Evreiesc din Iași se va desfășura „Marșul Vieții”, un proiect inițiat de Rabinul Josef Wasserman și care își propune să fie un moment simbolic de recunoaştere a meritelor deosebite ale acestei comunităţi în dezvoltarea Iaşului şi o reparaţie morală şi istorică a suferinţelor generate de Pogromul de la Iaşi. Ieșenii care doresc să participe la această manifestare sunt așteptați duminică, 17 iunie, la ora 9.30, la Centrul de Cartier Păcurari din șos. Păcurari, nr. 34, de unde se va pleca în marș până la Cimitirul Evreiesc. Programul oficial al comemorărilor din Cimitirul Evreiesc va începe la ora 10.00.

Iaşul a fost printre primele oraşe din România în care s-a stabilit comunitatea evreiască, deosebit de implicată atât la dezvoltarea comerţului, cât şi a artelor (primul teatru idish din lume, „Pomul verde”, a funcţionat la Iaşi, în zona actualului Parc al Teatrului), a medicinei, a stiinţelor şi a patrimoniului arhitectural, fiind un oraș special pentru membrii comunității evreiești din România și Israel.

Între 27 și 29 iunie 1941, la Iași a fost unul dintre cele mai violente pogromuri din istoria evreilor din România, inițiat de generalul Ion Antonescu, secondat de autoritățile publice locale, împotriva cetățenilor de etnie evreiască din oraș. În conformitate cu datele prezentate de autoritățile române, în cele trei zile au fost uciși 13.266 de evrei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.