9 martie: ziua celor 40 de Sfinți Mucenici. Tradiții și superstiții de primăvară

0
91

Ziua celor 40 de Sfinți Mucenici. Sfinţii 40 de mucenici sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox în ziua de 9 martie. Aceștia erau ostaşi şi făceau parte dintr-un corp de armată staţionat în Sevastia, din provincia Armenia Inferior.

Sărbătoarea creştină a Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus cu începerea anului agricol tradiţional. A generat o sărbătoare tradiţională românească, denumită Mucenicii sau Măcinicii.

Sfinţii 40 de Mucenici, care au trăit în vremea împăratului Licinius (308-324), prigonitor al creştinilor. Erau soldaţi creştini şi făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Ei erau de origine nu doar romani, ci şi greci şi armeni, potrivit crestinortodox.ro.

De mucenici se spune că se deschid porțile Raiului

Se spune că în această zi se deschid porțile Raiului și mormintele, iar credincioșii pregătesc mâncăruri speciale pentru a marca praznicul Sfinților 40 de Mucenici, cu celebrul lor produs – Mucenicii, colaci tradiționali.

Unul dintre obiceiurile centrale este legat de forma colacilor, care sunt pregătiți în formă de opt, reprezentând un simbol al infinitului și al eternității. Modalitatea de preparare variază în funcție de regiune, cu colaci copți în unele zone și fierți în altele.

În această zi, credincioșii participă la slujbe în biserică, făcând parastase și dând de pomană. Printre alimentele tradiționale împărțite se numără nucile, alunele și fasolea.

Un alt obicei îndrăgit este băutura celor 40 sau 44 de pahare de vin, consumându-se câte un pahar pentru fiecare mucenic venerat în această zi.

În unele regiuni, se obișnuiește aprinderea unor focuri mari pe câmp, iar copiii încearcă să sară peste acestea, pentru a aduce protecție împotriva bolilor familiei. Femeile folosesc cenușa rezultată pentru a proteja casa împotriva șerpilor.

De asemenea, bărbații care doresc noroc la bani mănâncă semințe, cum ar fi cele de dovleac sau de floarea soarelui, însoțite de pahare de vin.

Ce trebuie să eviți neapărat de mucenici

În această zi, se crede că este nedorit să faci anumite activități. Gospodarii curăță stupii și ung mucenicii copți în cuptor cu miere provenită din stupi, iar apoi se stropește stupul cu țuică pentru a favoriza creșterea albinelor.

Tinerii proaspăt căsătoriți sunt încurajați să primească în dar cele mai frumoase nuci, considerate a aduce armonie în căsnicie.

Cei ce plantează în această zi se așteaptă la o recoltă de 40 de ori mai bogată, iar acest moment este considerat prielnic pentru a face previziuni despre vremea de Paște.

Este de evitat împrumutul de bani și conflictele cu ceilalți în această zi. Totodată, nu este recomandat să faci curățenie sau să speli, deoarece se crede că vei fi bolnav timp de 40 de zile dacă nu respecți aceste interdicții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.