Tradiții și obiceiuri de Ziua Femeii – legenda zilei de 8 Martie

0
87

Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în fiecare an pe data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor. 

Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU. ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua internațională a femeii pe 8 martie, în 1975 — Anul internațional al femeii.

În prezent, Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în mai multe țări ale lumii, iar în unele dintre acestea este considerată chiar zi liberă. Iată care sunt țările în care se sărbătorește data de 8 martie: Albania, Algeria, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croația, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Kirghizstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Palestina, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam, Zambia. În China, femeile au după-amiaza liberă de 8 martie.

Sărbătoarea datează din timpul legendelor despre zeii Olimpului

Sărbătoarea datează din timpul legendelor despre zeii Olimpului, când grecii au închinat zeiţei Cybele, zeiţa pământului şi mama tuturor zeilor, festivalul Hilaria desfăşurat de pe 15 până pe 18 martie. Legenda zeiţei Cybele a fost preluată şi în mitologia romană, iar cultul ei prin urmare sărbătorit în calendarul roman.

În Anglia anilor 1800, a fost menţionată Duminica Mamei, serbată în a patra duminică de la începerea Postului Paştelui. Cu această ocazie, oamenii aveau o zi liberă, când mergeai în vizită şi duceai mamelor prăjituri. Obiceiul primise numele „mersul la colindatul mamei“ şi în acea zi fiecare mamă din Regat primea o prăjitură tradiţională, apoi mamele le dădeau copiilor binecuvântarea.

Tradiții și obiceiuri de Ziua Femeii

Tradiția spune că nu trebuie să te cerți cu mama ta sau cu femeie iubită în această zi de sărbătoare pentru că acest lucru ar putea aduce ghinion.

Dacă încă mai porți mărțișorul primit de 1 Martie, continuă s-o faci! Se spune că fetele care poartă mărțișorul în perioada 1-9 martie vor avea noroc tot anul.

Una dintre cele mai cunoscute superstiții de 8 Martie spune că în perioada 1-9 martie, românii îşi aleg câte o zi din săptămână, de regulă ziua în care s-au născut, şi după cum va fi aceasta – noroasă, însorită, geroasă, ploioasă, caldă – aşa va fi tot anul celui ce şi-a ales ziua respectivă. Aceste zile sunt aşa-zisele Babe. Ziua Femeii fiind o sărbătoare relativ recentă, nu există în folclorul românesc tradiții și obiceiuri legate de celebrarea femeii pe 8 Martie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.