Școala Gimnazială ”George Coșbuc” din Iași, gazdă într-un proiect Erasmus+

0
231

Școala Gimnazială ”George Coșbuc” din Iaşi a fost gazdă pentru doi profesori din Spania, privind formarea de tip job shadowing, dar şi pentru 12 elevi din Polonia, care au beneficiat de mobilităţi de grup în ţara noastră, în cadrul Proiectului de Acreditare Erasmus+

În perioada 20-24 martie 2023, Şcoala Gimnazială „George Coşbuc” din Iaşi a fost gazdă pentru doi profesori de la Colegio Publico „Mata Linares” din San Vicente de la Barquera, regiunea Cantabria, Spania, în cadrul unei activităţi de formare de tip job shadowing.

Profesorii spanioli, unul pentru învăţământul preşcolar şi unul pentru învăţământul primar, au avut un program foarte bine întocmit de către profesorii români. În prima parte a zilei s-au desfăşurat activităţi în incinta şcolii, iar în a doua parte a zilei, activităţi culturale în municipiul Iaşi.

Cei doi au observat lecţii desfăşurate la Grădiniţa Nr. 27, structură a şcolii, atât la program normal, cât şi la program prelungit. De asemenea, au observat activităţi la toate clasele primare, la diferite discipline, dar şi la unele clase gimnaziale, având în vedere că învăţământul primar în Spania se finalizează cu clasa a VI-a.

Tot în cadrul acestei mobilităţi, profesorii români au prezentat şi explicat organigrama şcolii, atribuţiile fiecărui departament, documentele curriculare folosite la clasele primare şi la grădiniţă, sistemul de notare din România. Coordonatorul de proiecte educative a realizat o prezentare a activităţilor extracurriculare şi extraşcolare derulate la nivelul Şcolii Gimnaziale „George Coşbuc”.

Profesorii au făcut cunoştinţă cu istoria și cultura țării, vizitând obiective turistice din municipiul Iaşi: Palatul Culturii, Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi,  Catedrala Mitropolitană, Catedrala Romano-Catolică, Palatul Roznovanu, Piaţa Unirii, Muzeul Copilăriei în Comunism, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi Parcul Copou.

De asemenea, în perioada 27-31 martie 2023, Şcoala Gimnazială „George Coşbuc” din Iaşi a fost gazdă pentru doisprezece elevi şi doi profesori de la Szkoła Podstawowa nr 34 w Katowicach im. Mikołaja Kopernika din Katowice, Polonia, în cadrul unei mobilităţi de grup pentru elevi. Aceştia au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare, în semn de dragoste, bunătate şi omenie.

Elevii polonezi, alături de cei români, au avut parte de diferite activităţi, realizate în şcoală, dar şi în alte locaţii din Iaşi.

În prima zi, elevii s-au cunoscut unii pe alţii prin o serie de jocuri de intercunoaştere, chiar dacă unii dintre ei se ştiau din mobilitatea realizată de elevii români în Polonia, în mai 2022. În a doua parte a primei zile, au vizitat centrul istoric al municipiului Iaşi.

A doua zi, elevii români şi cei polonezi au desfăşurat activitatea la Palatul Copiilor, îndrumati fiind de personalul ONG-ului Europe Direct. Astfel, ei au aflat povestea Palatului Copiilor pe care, în echipe internaţionale, au repovestit-o, pornind de la valorile europene. Ulterior, s-au delectat cu jocul despre biodiversitate și cel privind acțiunile climatice, două boardgame-uri oferite de site-ul Learning Corner. În a doua parte a zilei, elevii şi profesorii polonezi au aflat despre Civilizaţia Cucuteni, vizitând Muzeul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”. Ulterior, au admirat picturile lui Sabin Bălaşa din Sala Paşilor Pierduţi.

În a treia zi de activitate, elevii polonezi au participat la un atelier de pictură, desfăşurat la Palatul Culturii – „Tainele ceramicii Cucuteni”. În a doua parte a zilei, elevii din cele două ţări s-au deplasat cu microbuzul pe Platoul Repedea. Acolo, sub îndrumarea profesorului de biologie al Şcolii Gimnaziale „George Coşbuc”, au urmat un traseu tematic prin Pădurea Bârnova, au vizitat aria protejată Locul fosilifer Dealul Repedea şi Observatorul Greenpeace România – „Parcul Natural Codrii Iașilor”. Activitatea a fost evaluată a doua zi la şcoală, folosindu-se aplicaţia plickers.

Ziua a patra de activitate s-a desfăşurat în incinta şcolii. În prima parte, elevii au lucrat în echipe mixte, în laboratorul de informatică. Ei au realizat diferite filmuleţe cu ajutorul aplicaţiei flipgrid. În partea a doua a zilei, elevi ai Şcolii Gimnaziale „George Coşbuc” au prezentat pentru oaspeţii din Polonia un spectacol ce a cuprins teatru, dans sportiv, cântece şi dansuri tradiţionale româneşti. Activitatea s-a încheiat cu o masă tradiţională oferită de şcoală gazdă.

În ultima zi de mobilitate în România, elevii polonezi, însoţiţi de doi profesori români, au realizat o excursie în nordul ţării.

Coordonatorul proiectului Erasmus+ al Şcolii Gimnaziale „George Coşbuc” din Iaşi, prof. înv. primar Doina Coşug, menţionează faptul că „toate aceste experienţe de mobilitate în străinătate, finanţate de Uniunea Europeană, aduc numeroase beneficii tuturori şcolilor implicate, fie în calitate de gazdă, fie în calitate de oaspeţi. Atât elevii, cât şi profesorii au oportunitatea de a se îmbogăţi pe plan informativ, formativ, cultural, social, emoţional şi, nu în ultimul rând, de a-şi dezvolta competenţele multilingvistice.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.