Masa de Crăciun a românilor! Care sunt bucatele tradiţionale nelipsite din meniul de Sărbători

0
293

Fiecare zonă a României are preparate specifice pentru masa de Crăciun, dar carnea de porc este elementul comun care se regăsește în toate colțurile țării.

La fel caîn fiecare zonă a țării, sarmalele sunt la loc de cinste pe masa de Crăciun și în Moldova.

De asemenea piftia (răcitura), cârnații de porc, afumătura, caltaboșul și vinul roșu sunt nelipsite în această zonă. Ceva mai specifice zonei sunt pârjoalele, un fel de chiftele pe care moldovenii le servesc cu mândrie invitaților lor, de Crăciun.

În Moldova, există și obiceiul de a mânca mămăligă de Crăciun, datorită unor legende străvechi.

Salata boeuf

Este un fel de mâncare tradiţional românesc derivat din salata Olivier, numită şi „rusească” în alte ţări. Salata de boeuf cuprinde legume şi cubuleţe mici de carne legate cu maioneză.

Toba 

La prepararea ei se foloseşte un maţ gros de porc/vita, iar pentru umplutură se foloseşte carne de la picioarele si capul de porc, rinichi, inima, limba, urechi, şorici şi condimente.

Chişca

Este un alt preparat nelipsit în această perioadă a anului. Reţetele diferă de la o regiune la alta. Dacă în Moldova se prepară din carne tocată de porc şi orez, zona Transilvaniei chişca se face din carne, păsat şi sânge de porc.

Cârnaţii

Preparaţi din carne macră de porc, cârnaţii fac parte şi ei din tradiţia de Crăciun. Compoziţia diferă în funcţie de gustul gospodinelor, însă carnea de porc este nelipsită.

Friptura de porc

Gătită la cuptor, ceaun sau la grătar friptura de porc este nelipsită de pe masa festivă a Crăciunului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.