Revoluția începută la Timișoara și care a dus la căderea regimului comunist a cuprins Capitala, devenită apoi epicentrul manifestațiilor.
Nicolae Ceaușescu, „mult iubitul și stimatul conducător de partid și de țară”, a ținut ultimul său discurs, în balconul sediului Comitetului Central al PCR, în fața mulțimii de „tovarăși și pretini”: „Alo, tovarăşi, alo! Aşezaţi-vă liniştiţi, tovarăşi!”.
În noaptea de 20 spre 21 decembrie 1989, Comitetul Municipal PCR hotărăşte organizarea la Bucureşti, în Piaţa Republicii (Piaţa Palatului) din faţa sediului Comitetului Central al Partidului Comunist Român, a unui mare „miting popular” care să condamne „acţiunile huliganice” de la Timişoara.
Mitingul uriaş din Piaţa Palatului trebuia să demonstreze românilor sprijinul larg de care continua să se bucure regimul şi, în consecinţă, să legitimeze reprimarea demonstraţiilor de la Timişoara.
„Dată fiind tensiunea în creştere, aceasta era o strategie foarte riscantă (…) Dar Ceauşescu nu a văzut-o astfel deoarece continua să creadă cu tărie că beneficia de sprijinul maselor de muncitori”, arată Peter Siani-Davies, specialist în istorie modernă sud-est europeană, conferenţiar la University College din Londra, conform Agerpres.
În jurul orei 12:00 începe marele miting al „oamenilor muncii”. Participanţilor le fuseseră distribuite pancarte cu mesaje de susținere a „mult iubitului conducător”.
Desfăşurarea mitingului este transmisă în direct la radio şi televiziune, în timp ce de la balconul Comitetului Central al PCR Ceauşescu începe un discurs despre realizările „societăţii socialiste multilateral dezvoltate”:
„Dragi tovarăși și preteni, cetăţeni ai capitalei României Socialiste,
- Doresc în primul rând să vă adresez dumneavoastră, participanţilor la această mare adunare naţională, tuturor locuitorilor muncipiului Bucureşti, un salut călduros, revoluţionar, împreună cu cele mai bune urări de succes în toate domeniile de activitate.
- Doresc, de asemenea, să adresez mulţumiri iniţiatorilor şi organizatorilor acestei mari manifestări populare din Bucureşti, considerând aceasta ca o…”
- h2: „A-lo! A-looo!”
- Discursul este întrerupt de huiduieli şi fluierături din mulțime. În acelaşi timp, Elena Ceauşescu face încercări disperate pentru a-i linişti pe participanţi:
- „Elena Ceaușescu: Linişte! Linişte!
- Nicolae Ceauşescu: A-lo! A-looo!
- Elena Ceauşescu: Linişte! Linişte!
- Nicolae Ceauşescu: Stai puţin. Alo!
- Elena Ceauşescu: Alo!
- Nicolae Ceauşescu: Alo! Tovarăşi! Alo! Aşezaţi-vă liniştiţi, tovarăşi!
- Elena Ceauşescu: Staţi liniştiţi!
- Nicolae Ceauşescu: Tovarăşi!
- Elena Ceauşescu: Alo!
- Nicolae Ceauşescu: Tovarăşi, aşezaţi-vă liniştiţi! Alo!
- Elena Ceauşescu: Staţi liniştiţi, oameni buni!
- Nicolae Ceauşescu: Tovarăşi, aşezaţi-vă liniştiţi!
- Elena Ceauşescu: Alo! (Bate în microfon)”.
Mai multe pe: hotnews.ro