Mortalitatea infantilă este în creștere în România! Copiii prematuri au nevoie de sprijin

0
197

Ziua Mondială a Copilului Prematur este celebrată la nivel mondial, pe data de 17 noiembrie, a fiecărui an, ocazie cu care sunt desfășurate acțiuni de informare, educare, conștientizare asupra acestei probleme de sănătate a copiilor atât de către organizațiile de părinți, cât și de personalul medical și autorități cu atribuții în gestionarea acestui domeniu.

Începând cu anul 2020, România serbează pe 17 noiembrie Ziua Copilului Prematur, instituită la nivel legislativ tocmai pentru a marca importanța acestui domeniu, ocazie cu care organizații non-guvernamentale, spitale și autorități locale din România desfășoară evenimente și activități tematice care să sensibilizeze opinia publică asupra atenției sporite pe care trebuie să o acordăm acestor copii, precum și asupra necesității adoptării unor politici publice care să reducă ratele ridicate încă de mortalitate infantilă pe care România le înregistrează.

Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) comunicate de către Organizația Mondială a Sănătății propun stoparea numărului deceselor care pot fi prevenite la nou – născuți și la  copii sub 5 ani, astfel încât statele să atingă o rată a mortalității neonatale de 12 sau mai puține decese la 1.000 de născuți vii până în 2030.

Dacă fiecare țară ar îndeplini sau ar depăși această țintă, 8 milioane de decese sub 5 ani ar putea fi evitate între 2021 și 2030 pe plan mondial. Atingerea unei acoperiri ridicate de îngrijire prenatală de calitate, îngrijire calificată la naștere, îngrijire post-natală pentru mamă și copil și îngrijirea nou-născuților pot reduce semnificativ ratele de mortalitate infantilă.

Compania Danone, prin divizia sa de nutriție specializată, continuă tradiția neîntreruptă a parteneriatului cu personalul medical, autoritățile din sănătate și organizațiile non-guvernamentale de profil pentru promovarea de soluții de politică publică pentru asigurarea unui standard de îngrijire ridicat pentru nou – născuții prematuri, precum și măsuri active de educare și informare a mamelor și personalului de specialitate privind îngrijirea acestora.

Deși România a făcut pași importanți în îmbunătățirea situației copiilor prematuri, inclusiv prin dotarea cu echipamente a secțiilor de neonatologie, cu ajutorul  accesării fondurilor externe, statisticile rămân în continuare îngrijorătoare. Aceste eforturi trebuie însă continuate, susținute de campanii educaționale, de dotarea secțiilor de neonatologie cu echipamente medicale și personal calificat, dublate de o alocare financiară sustenabilă implementării acestor măsuri.

Compania noastră s-a implicat și va continua să o facă într-un mod susținut prin programe dedicate în zona de soluții de nutriție pentru sugari. Ne propunem ca, în perioada următoare să inițiem o serie de întâlniri și mese rotunde, să devenim un facilitator al dialogului între autoritățile statului român, comunitate medicală, organizații non-guvernamentale, mediul de business, astfel încât să putem oferi copiilor născuți prematur un standard de îngrijire superior care să se poată traduce într-o șansă reală la viață.

Suntem conștienți că acest lucru poate fi realizat numai printr-o politică publică coerentă, printr-o strategie comprehensivă care să se adreseze întregului palier de îngrijiri medicale și măsuri educaționale, prin stabilirea unor obiective clare de țară în acest domeniu, aliniate recomandărilor OMS”, a declarat Claudiu Marin, Manager Divizie Nutriție Specializată  Danone Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.