Nu ratați o VIZITĂ la Muzeul ”Mihail Sadoveanu” unde puteți admira un ”Calendar pentru săteni pe anul 1919”

0
141

Obiectul lunii noiembrie este un ???????? ?????? ??̆???? ?? ???? 1919, pregătit pentru tipar de Mihail Sadoveanu în primul an după mutarea la Iași.

Cu o introducere despre ???̆??̂??????? ?????? și o ?????????? a evenimentelor importante din istoria lumii și a României Mari, despre diferite tipuri de sărbători și cum se socotesc sărbătorile, autorul notează fazele lunii, când răsare și apune soarele.
De asemenea, oferă informații diverse, pentru fiecare lună a anului, în scurte rubrici precum: ???????, ?????????? ??????, ?̂??????̆?? ????????, ??????? ?̂??̦??????.
Înaintat spre tipărire Editurii Alcalay, aceasta răspunde că „este în imposibilitatea de a executa această lucrare din cauză că timpul este foarte scurt și procurarea clișeelor necesare cere pe omul disponibil pentru această ocupațiune și care nouă ne lipsește acum”. Lipsa hârtiei a fost un alt impediment în tipărirea acestui calendar. În finalul adresei, editura îl înștiințează pe autor că „Prin Dl. Poponeti vă înapoiem manuscrisul calendarului”.
Calendarul nu a fost actualizat, iar cel pregătit pentru anul 1919 a rămas în manuscris, în arhiva familiei.

Acest manuscris sadovenian, inedit, aflat astăzi în patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române Iași, poate fi văzut la Muzeul „Mihail Sadoveanu”, în perioada 1-30 noiembrie 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.