Primarul Mihai Chirica a participat astăzi, în zona monumentului dedicat Eroilor Regimentului 15 din fața Palatului Oștirii din Copou, la ceremonia militară și religioasă organizată cu ocazia Zilei Armatei Române.
„Armata s-a aflat mereu în inima și în topurile de încredere ale românilor. Regăsesc aici atât admirația față de curajul și patriotismul militarilor români, dar și aprecierea cu care sunt privite ordinea și disciplina specifice acestei instituții.
Într-o societate contemporană zbuciumată, respectul arătat Armatei Române ne demonstrează că lupta pentru o lume mai bună are totuși destui sorți de izbândă!
Au trecut deja 78 de ani de la eliberarea teritoriului României de sub ocupația nazistă, iar această perioadă, lungă cât viața unui om, nu a însemnat doar sărbătorirea unei frumoase, dar grele victorii, ci și instalarea, după 23 august 1944, a unui regim opresiv, sfârșitul unei democrații, trasarea unei cortine de fier între estul și vestul Europei.
Din fericire, nicio nedreptate nu durează o veșnicie. Când, în decembrie 1989, Armata a trecut de partea manifestanților, situația s-a tranșat definitiv în favoarea celor ce au dorit cu orice preț, chiar cu prețul suprem, să redevină oameni liberi. „Armata e cu noi!” s-a strigat atunci, iar acest strigăt a însemnat el însuși o victorie.
Dar Armata a fost dintotdeauna cu noi, cu poporul, cu Țara, iar întreaga și lunga noastră istorie este martora acestui legământ de credință. Alături de Biserică, Armata ne-a permis să ne apărăm, de-a lungul secolelor, ființa națională chiar și în cele mai grele momente.
Am deplină încredere în profesionalismului militarilor noștri, cei care duc mai departe curajul și devotamentul eroilor români care au apărat țara cu prețul vieții lor.
Armatei Române, cinste și recunoștință!”, a declarat primarul Mihai CHIRICA.
Ziua Armatei Române a fost stabilită prin decret în 1959 în cinstea zilei de 25 octombrie 1944, atunci când armată română reușea să cucerească teritoriul național pierdut în urmă Dictatului de la Viena, din 30 august 1940, eliberând ultima localitate românească de sub ocupație străină: orașul Carei.