În cadrul conferinței de presă ce a avut loc astăzi, 12 octombrie, la Casa de Cultură a Studenților din Iași, domnul director Bogdan Crucianu a prezentat situația înscrierilor la cluburile artistice și evenimentele care vor avea loc în a doua decadă a lunii octombrie.
Până pe 16 octombrie a.c. instituția noastră organizează înscrieri la cursurile gratuite pentru studenți, masteranzi sau doctoranzi din centrul universitar ieșean, care vor să își dezvolte pasiunile sau să își descopere noi aptitudini artistice.
Tinerii se pot înscrie online pe www.ccsiasi.ro – secțiunea „Înscrieri” la cursuri de: dans modern, canto, chitară, grafică, dans popular, teatru, pictură, voluntariat, muzică/orchestră, fotografie și desen.
Cursurile gratuite sunt coordonate de referenții Casei de Cultură a Studenților din Iași, care formează sute de studenți în fiecare an universitar. Un tânăr se poate înscrie la unul sau mai multe cluburi din cadrul CCS Iași, singura condiție fiind participarea activă la toate activitățile organizate de fiecare structură în parte.
„De la 1 octombrie până în prezent s-au înscris peste 300 tineri la cursurile noastre, iar ultimele înscrieri la cele 8 cluburi le așteptăm până duminică, 16 octombrie, la ora 23:59. An de an ne mândrim cu rezultatele tinerilor care au absolvit cursurile și au devenit membri ai formațiilor noastre artistice”, a spus Bogdan Crucianu, directorul Casei de Cultură a Studenților din Iași.
Duminică, 16 octombrie, invităm ieșenii la o nouă premieră semnată de coregraful Adrian Ștefan, ce va pune în scenă un spectacol de teatru-dans, în sala „Gaudeamus”, începând cu ora 19:00. „Chirița în Iași – Flașnetarul” prezintă mai multe momente artistice realizate de trupele: „The Sky”, „Hometown Dance” și „Tazu Dance”.
În perioada 21-23 octombrie 2022, Iașul este gazda celei de-a XVI-a ediții a Festivalului de Teatru „Aurel Luca”, eveniment organizat de Casa de Cultură a Studenților Iași, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași. Ediția din acest an se va desfășura sub auspiciul aniversării a 44 de ani de la înființarea Teatrului „Ludic”.
După ultimii ani de pandemie, festivalul se va desfășura exclusiv în format fizic în sălile de la Casa de Cultură a Studenților din Iași. Festivalul propune abordări diferite ale teatrului și poartă ca de fiecare dată mesaje puternice ce transmit emoție în rândul tinerilor.
„Ediția din acest an aduce în premieră în fața spectatorilor ieșeni Teatrul Rădăuți, o trupă foarte tânără și talentată, care s-a înființat în acest an. Alături de reprezentanții Casei de Cultura Rădăuți, vor participa trupele de la Casele de Cultură din Cluj-Napoca, Brașov, Suceava și Timișoara.
Lor li se alătură «So Trupa», de la Palatul Copiilor Iași și, bineînțeles, Teatrul Studențesc «Ludic», care va prezenta în festival cea mai nouă producție a sa, «8 femei». Spectacolul este o comedie polițistă plină de mister, suspans, emoție, adrenalină, frustrări şi răni sufletești și un strop de satiră la adresa societății burgheze.
Acesta va avea loc duminică, 23 octombrie, și va închide Festivalul de Teatru «Aurel Luca»” a precizat Andrei Ciobanu, coordonatorul festivalului.
În cadrul festivalului susțin spectacole de teatru următoarele trupe: Teatrul Studențesc „Thespis” – Casa de Cultură a Studenților din Timișoara; Trupa de Teatru „Imago” – Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca; Teatrul Studențesc „Bacteria H” – Casa de Cultură a Studenților din Brașov; Teatrul Studențesc „Fabulinus” – Casa de Cultură a Studenților din Suceava; Teatrul Rădăuți – Casa de Cultură Rădăuți; „So Trupa” – Palatul Copiilor Iași și Teatrul Studențesc „Ludic” – Casa de Cultură a Studenților din Iași.
Pe 27 octombrie, de la ora 19:00, în sala „Gaudeamus”, va avea loc concertul „Club PoliArt Rocks” realizat prin Clubul de Muzică „Richard Oschanitzky”, în parteneriat cu Asociația Muzicienilor Independenți, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași și Asociația Culturală Pietrărie. Proiectul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
„Acest proiect a pornit de la formarea unui nou club de muzică în sens larg pentru studenții de la Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi» din Iași, club în care se desfășoară activități precum ore de instrument/formații și serate muzicale – audiții cu comentarii susținute de profesori, absolvenți și studenți de la Universitatea Națională de Arte «George Enescu» din Iași ”, a precizat Dan Spînu, unul dintre coordonatorii proiectului.
În cadrul concertului desfășurat pe 27 octombrie, începând cu ora 19:00, vor susține momente artistice tinerii de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași ce au fost selectați pentru proiectul de echipa al Clubului de Muzică „Richard Oschanitzky” și Asociația Muzicienilor Independenți.
În perioada 29-31 octombrie va avea loc cea de-a patra ediție a festivalului „Hora celor 7 coline”, eveniment prin care sunt promovați tineri soliști și dansatori iubitori de folclor. Pe scena festivalului vor urca ansambluri folclorice din județul Iași, dar și ansambluri studențești din Brașov, Sibiu, Piatra Neamț. Timp de două zile, ieșenii sunt invitați la spectacole ce vor cuprinde momente artistice reprezentative pentru fiecare zonă a țării.
Anul acesta vor evolua în cadrul evenimentului: Ansamblul Folcloric Studențesc „Doina Carpaților” Iași – ansamblul gazdă, Ansamblul Folcloric Studențesc „Junii Brașovului” de la Casa de Cultură a Studenților din Brașov, Ansamblul Folcloric Studențesc „Ardealul” de la Casa de Cultură a Studenților din Sibiu, Ansamblul Folcloric „Codrii Neamțului” din Piatra Neamț și Ansamblul Folcloric Studențesc „Mugurelul” de la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași.
Accesul la toate evenimentele organizate de Casa de Cultură a Studenților din Iași se face pe bază de invitație ce poate fi ridicată de la secretariatul instituției de Luni până Vineri, în intservalul 09:00-15:00.