Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul! Tradiţii şi superstiţii

0
203

Anual, pe 29 august, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Conform credinţelor populare, în această zi nu se bea vin roşu şi nu se mănâncă varză.

De asemenea, în această zi se ţine post aspru.

În această zi, nu este bine să mănânci pepeni întrucât forma acestora aduce aminte de cea a capului lui Ioan.

De asemenea, în unele regiuni rurale, nu se folosește cuțitul, toată mâncarea fiind ruptă cu mâna.

Totodată, din ajunul sărbătorii şi în ziua praznicului nu se mănâncă preparate din varză, deoarece Sfântului Ioan i s-a tăiat capul pe varză, de şapte ori, şi iar a înviat. Din același motiv nu se mănâncă nici fructe sau legume roşii.

Se mai spune că din această zi începe şi frigul toamnei: aşa cum fiecare om este cuprins de friguri, de fapt, frisoane, când află felul în care a fost să moară Sfântul Ioan Botezătorul.

Capul Sfântului Ioan a fost, de-a lungul istoriei, de trei ori pierdut şi tot de atâtea ori a fost găsit.

Prima şi a doua aflare a capului sunt marcate pe 24 februarie, iar a treia aflare a capului este prăznuită pe 25 mai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.