Procurorii DNA au anunţat, joi, că a reţinut trei bărbaţi, unul dintre ei administrator al unor societăţi comerciale, în sarcina cărora s-a reţinut comiterea infracţiunilor de şantaj (comise în forma autoratului şi a complicităţii), lipsire de libertate în mod ilegal şi loviri şi alte violenţe (comise în forma autoratului şi a instigării).
Potrivit anchetatorilor, in perioada aprilie 2021- februarie 2022, în contextul unui presupus litigiu comercial, unul dintre inculpați „ar fi exercitat acțiuni de amenințare cu acte de violență la adresa unui om de afaceri (martor în cauză), a soției acestuia, dar și a angajaților societății pe care martorul o administra, pentru ca acesta din urmă să renunțe la o parte din profitul obținut ca urmare a executării unor lucrări în cadrul unui contract”, mai transmit procurorii.
Redăm mai jos comunicatul transmis de DNA:
”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 13 aprilie 2022, a trei inculpați, persoane fizice, unul dintre ei administrator al unor societăți comerciale, în sarcina cărora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de: șantaj (comise în forma autoratului și a complicității), lipsire de libertate în mod ilegal și loviri și alte violențe (comise în forma autoratului și a instigării).
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
1. În perioada aprilie 2021- februarie 2022, în contextul unui presupus litigiu comercial, unul dintre inculpați ar fi exercitat acțiuni de amenințare cu acte de violență la adresa unui om de afaceri (martor în cauză), a soției acestuia, dar și a angajaților societății pe care martorul o administra, pentru ca acesta din urmă să renunțe la o parte din profitul obținut ca urmare a executării unor lucrări în cadrul unui contract.
Deși nu era parte în contractul respectiv, în sprijinul acțiunilor sale inculpatul ar fi invocat faptul că el ar fi fost cel care „i-a dat lucrarea” martorului.
Ca urmare a acestor amenințări, martorul ar fi fost nevoit să renunțe în favoarea unei societăți controlate de inculpat la suma totală de 1.672.295 lei, dar și la restul de lucrări pe care le mai avea de executat în cadrul contractului respectiv.
2. La data de 28 februarie 2022, ceilalți doi inculpați, la instigarea primului, l-ar fi lovit pe martor de mai multe ori în zona capului după care toți trei l-ar fi transportat pe acesta cu autoturismul la o locație unde l-ar fi obligat să accepte rezilierea unui contract de închiriere pe care omul de afaceri îl avea încheiat cu o fundație. Prin aceste acțiuni inculpatul, om de afaceri, ar fi dorit ca una dintre firmele pe care le controla să preia mai departe acel contract de închiriere.
Prin rezilierea acestui contract, martorul ar fi suferit un prejudiciu în valoare de 3.262.969 lei.
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 14 aprilie 2022, inculpații urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”