Lansare a volumului POLIS „Afganistan. Două decenii de prezență Nato”, la Cercul Militar Iași

0
153
Primarul Mihai Chirica a participat astăzi, 16 martie, la Cercul Militar Iași, la lansarea volumului POLIS „Afganistan. Două decenii de prezență NATO”, eveniment organizat de Universitatea „Petre Andrei” din Iași, în parteneriat cu Fundația Colegiul Național de Apărare – Filiala Iași.
„Pentru români și cred că nu doar pentru ei, Afganistanul reprezintă un incredibil amestec de enigme istorice, populații și credințe. Ce știu cei mai mulți români despre Afganistan?
La finele deceniului al optulea al secolului trecut, URSS a invadat acest stat, pentru a edifica un regim comunist, de unde s-a retras însă învinsă după mai bine de zece ani de lupte cumplite. După anii 1990 la putere s-au instalat talibanii care au instaurat un regim abuziv, care sprijinea, în plus, terorismul internațional, ce a lovit în plin, de mai multe ori, Europa și chiar SUA. Acesta este motivul pentru care NATO a intervenit în Afganistan, i-a alungat pe talibani și a sprijinit dezvoltarea unui sistem democratic.
Felicit cu această ocazie încă o dată curajoșii miliari români care au operat în acest dificil teatru de război și îmi exprim din nou sincerele condoleanțe pentru familiile îndoliate din pricina războiului!
Dar, după 20 de ani de eforturi economice și financiare uriașe, odată cu retragerea trupelor NATO, acest regim democratic din Afganistan s-a prăbușit, din păcate, mai repede decât se așteptau și cei mai sceptici dintre experții în politica internațională. De ce? Iată o întrebare la care s-a răspuns în multiple feluri!
Nu e locul meu să răspund la rându-mi la această chestiune, ci vreau să atrag atenția asupra unui fapt important. Oricâte investiții ai face într-o zonă complexă, oricâte planuri de apărare ai pune la punct, oricâte apeluri la pace ai face, dacă:
– Nu respecți specificul zonei, cu sensibilitățile și vulnerabilitățile ei istorice și religioase,
– Nu faci astfel încât întreaga populație să se bucure în mod echitabil de beneficiile unui regim democratic,
– Nu educi tinerele generații în spiritul unor valori unanim acceptate,
– Nu sprijini dezvoltarea unei administrații eficace, cu un grad de corupție cât mai scăzut,
… Atunci e foarte posibil ca tot ce ai construit în zonă să se prăbușească la cel mai mic șoc. Afganistanul este un astfel de exemplu negativ.
Ca primar al celui de-al doilea oraș al României, am învățat rapid că oamenii vor să se implice în procesul de guvernare, să se bucure de ziua de azi, să spere în ziua de mâine. Doar împreună putem construi trainic în pace și prosperitate!”, a transmis primarul Mihai Chirica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.