Aeroportul Iași a demarat procedura de acreditare a transportatorilor de persoane în regim de taxi, care își desfășoară activitatea în zona aerogării. Licitația privind autorizarea se desfășoară în perioada 26 ianuarie – 18 februarie 2022, la sediul R.A. Aeroportul Iași.
Cei interesați își pot depune ofertele de participare la licitație începând de astăzi, termenul limită fiind 10 februarie 2022.
În intervalul 27 ianuarie – 11 februarie 2022 vor fi evaluate și analizate ofertele depuse, iar rezultatele finale vor fi afișate în data de 14 februarie 2022, pe site-ul instituției: www.aeroport-iasi.ro. Contestațiile se fac în termen de 1 zi lucrătoare de la data publicării rezultatelor.
Participanții la licitație trebuie să îndeplinească, printre altele, condiții impuse în Regulamentul de taxi, ce va fi aplicat de luna viitoare:
- Autovehiculul deține un portbagaj cu o capacitate minimă liberă de 500 l
- Autovehiculul este echipat cu dotările standard vizibile de la distanță și casetă cu lampă Taxi
- Autovehiculul este dotat cu instalație de aer condiționat/climatizare/încălzire, funcțională
- Anul de fabricație al autoturismului taxi să fie de cel mult 10 ani
- Autovehiculul este în stare tehnică și estetică bună
- Autovehiculul să dețină POS funcțional pentru plată cu cardul.
Anunțul cu toate informațiile privind desfășurarea procedurii de licitație și condițiile de participare este afișat pe site-ul regiei, la Secțiunea Noutăți – https://www.aeroport-iasi.ro/noutati, unde poate fi consultat și Regulamentul privind activitățile de transport persoane în regim de taxi la aeroport.
”De la 1 martie, taxiurile vor avea acces in zona de asteptare doar in baza unui permis de acces auto, la randul lor, soferii vor primi si ei un permis de identificare si acces.
Nu vom acorda permis de acces taxiurilor care se afla in lista noastra cu 120 de sesizari primite in ultimele 3 luni.
Nu este necesar acest permis pentru a aduce calatori la aeroport, timpul maxim de stationare in fata terminalelor fiind de maximum doua minute, suficiente pentru debarcare.
Printre conditiile stabilite pentru acordarea permisului de acces as sublinia ca taxiurile trebuie sa fie dotate cu aer conditionat, POS functional, volum liber minim de 500l la portbagaj si, bineinteles, o stare tehnica buna a masinii. Soferii vor trebui sa respecte codul de tinuta prevazut in regulament si sa aiba un comportament civilizat.
Soferii de taxi care vor refuza clienti, nu vor respecta randul, vor aborda clienti in terminale sau vor cobori din masina pentru alt scop decat cel de a incarca bagajele calatorilor in portbagaj, vor fi sanctionati cu suspendarea permisului de acces pentru 30 de zile sau chiar cu anularea permisului de acces.
Aeroportul Iasi va percepe un tarif lunar pentru fiecare masina acreditata de 250 lei/luna fara TVA. Veniturile constituite din acest tarif vor avea ca destinatie principala acoperirea costurilor privind amenajarile necesare zonelor de asteptare, de grupare si debarcare, achizitia de echipamente si logistica necesara pentru supravegherea, fluidizarea si dirijarea fluxurilor de taxi.
Masinile electrice sunt scutite de acest tarif, iar cele hibride platesc doar 50%.
De la 1 martie vom oferi calatorilor un serviciu de taximetrie civilizat la Aeroportul International Iasi.
Deoarece ne dorim sa oferim servicii cat mai diversificate si experiente cat mai placute la aeroport, avem in vedere, in perioada urmatoare, facilitarea serviciilor de transport de tipul ride sharing, shuttle sau de transfer si, de ce nu, un nou serviciu de parcare cu valet (Meet&Greet) pentru clientii grabiti sau comozi”, a declarat Romeo VATRĂ, directorul Aeroportului din Iași.