Ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode a avut luni prima reacţie în cazul accidentului în care un poliţist a lovit cu maşina două fetiţe, în Bucureşti, iar una dintre ele a murit, afirmând că regretă enorm această tragedie, că sentimentul este unul cutremurător şi că ”vorbim de o faptă ireparabilă”.
Iată ce a declarat ministrul de Interne:
– Regret enorm această tragedie care a șocat o țară întreagă și, dincolo de funcția ministerială, sunt tatăl unei fetițe de vârstă apropiată cu Raisa, iar sentimentul pe care-l simt este unul cutremurător. Știm că orice aș spune, orice am face, nu o putem aduce pe Raisa înapoi. Vorbim de o faptă ireparabilă. Pentru familia îndoliată și pentru opinia publică, am obligația să dispun măsuri în limita competențelor legale și să prezint rezultatele acestor măsuri. Încă o dată, transmit condoleanțe familiei Raisei și însănătoșire grabnică Mariei. Așadar, imediat după producerea acestei tragedii, am solicitat transparență și celeritate în documentarea acestui caz. Am alocat resurse suficiente și am sprijinit nemijlocit procurorul. Imediat ce s-a pus în mișcare acțiunea penală, polițistul a fost pus la dispoziție de către Poliția Capitalei, care, în paralel, a declanșat verificări cu privire la situația agentului, luând, totodată, și alte măsuri organizatorice. Fac precizarea că polițistul se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu, misiuni polițienești, la solicitarea structurii de evidență a populației. Precizez că nu executa o misiune cu caracter de urgență. (…)
– Legea este foarte clară. Tot ce înseamnă conducere în regim prioritar- și dacă te deplasezi în misiune polițienească sau de urgență- are obligația cel care conduce o mașină a Poliției să circule cu prudență și este scutit doar de partea contravențională, nu și de răspunderea penală. Am făcut această precizare ca să nu mai avem discuții că dacă ar fi fost într-o misiune de urgență nu avea obligația să fie atent la pietonii care traversează pe trecerea de pietoni.
– Am decis să reanalizăm, la nivel MAI, procesul de recrutare din sursă externă, pe cât de necesar, pe atât de riscant, în unele situații. (…) Vom pune accent, în continuare, pe componenta de recrutare de specialiști în MAI în acțiunile de recrutare externă. (…) Este necesar să creștem cifra de școlarizare, atât în școlile speciale, cât și la Academie, lucru care s-a întâmplat anul trecut, avem cea mai mare cifră de școlarizare în 2021, din ultimii 5-6 ani. Este extrem de important procesul de pregătire continuă a angajaților din MAI, la toate structurile, nu doar la ordine publică. Acest lucru l-am făcut și anul trecut.
– MAI a identificat o serie de măsuri, de modificări, de probleme, pe care trebuie să le gestionăm în legislația rutieră. Fac un apel la întreaga clasă politică să ne susțină în Parlament pentru a modifica, moderniza legislația rutieră în România.