Studenții Politehnicii ieșene au creat cel mai rezistent pod la un concurs internațional din Turcia

0
192

O echipă de studenți de la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii, care a reprezentat Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) la Concursul „Design&Construct”, a obţinut Premiul Special al Juriului în valoare de 1.000 de lire turceşti, Locul I la proba de rezistenţă şi Locul V general la diferenţă foarte mică de podium.

Echipa formată din Vadim Cojuhari, Cristian Spiţă, Anca Balan, Ioan Sbiera, Lorin Podoleanu a participat la concursul care a avut loc în Turcia în perioada 9 – 13 aprilie 2018, la Universitatea Bogazici. Concursul a constat în realizarea unui pod la scară redusă, aproximativ 1 la 10, care să îndeplinească mai multe condiții în ceea ce priveşte dimensiunile generale ale structurii cât și a fiecărui element în parte, structură care la final trebuie să reziste la o încărcare de 1.250 de kg, echivalentul unei mașini.

Pregătirile au demarat la începutul anului universitar, în luna noiembrie, prin proiectarea amănunțită a structurii care să facă față la toate probele cât mai bine posibil, etapă care s-a terminat în la finalul lunii decembrie când a trebuit transmis proiectul spre evaluare la Universitatea Bogazici și a continuat cu execuția podului pe baza proiectului elaborat de studenți în luna martie după ce aceştia au găsit un atelier de confecții metalice. „Rezultatul acesta înseamnă foarte mult pentru studenți, deoarece concretizează sutele de ore de muncă din noiembrie anul trecut și până în prezent și cu siguranță vor mai fi câteva, deoarece dorim să arătăm că studenții pregătiți la Facultatea de Construcții și Instalații din Iași pot face față cu succes la competiții internaționale importante”, au precizat reprezentanţii facultăţii.

Concursul se adresează studenților și masteranzilor de la toate facultățile de profil, inginerie civilă și arhitectură. Regulamentul prevede că echipa poate avea patru sau cinci membri, dintre care cel puțin un membru din ciclul de licență, ceilalți putând fi la master. Nu sunt acceptați studenții din anul I de studiu, nefiind impusă o limită în ceea ce privește vârsta. Echipa a fost coordonată de prof. univ. dr. ing. Cristian Claudiu Comisu, şef lucrări dr. ing. Gheorghiţă Boacă şi de şef lucrări dr. ing. Cristian Blejeru.

„Noi, cadrele didactice care coordonăm studenții pentru acest concurs, îi încurajăm pe toți să participe, să-și formeze singuri echipe, să se organizeze, să lucreze în echipă, să-și susțină părerile, doar că participarea necesită cheltuieli semnificative începând de la echipamente individuale de protecție a muncii pentru fiecare membru, cheltuieli de execuție, vopsire, transport, taxe de participare care ajung la 3.000 euro. Noi încercăm sa-i ajutăm de fiecare dată, dar sprijinul financiar cel mai consistent vine din partea firmelor de profil de la noi, în special a firmelor la care lucrează absolvenți ai facultății noastre”, au mai completat reprezentanţii facultăţii.

Inițiativa de a participa a pornit de la un grup de studenți de la Facultatea de Construcții și Instalații din Iași care au dorit în anul 2012 să ia parte la diferite concursuri, ocazie cu care au găsit pe Internet anunțul făcut de Universitatea Bogazici. Anul acesta, Concursul „Design & Construct” s-a aflat la cea de a 12-a ediție, iar de şapte ani Facultatea de Construcții și Instalații de la TUIASI este prezentă în fiecare an. La ediția de anul acesta au participat 16 echipe de la 15 universități din Iran, Portugalia, România, Serbia și Turcia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.