Activități ale polițiștilor ieșeni pentru prevenirea violenței domestice

0
168

Astăzi, 25 noiembrie 2021, poliţiştii ieşeni au desfăşurat mai multe activităţi informativ-preventive, pentru a marca Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei asupra Femeii.

Astfel, poliţiştii din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Iaşi au organizat un webminar, la care au participat reprezentanţi ai mai multor instituţii, tema fiind ”Relaţii sănătoase versus capcana relaţiilor toxice”.

În cadrul discuţiilor a fost prezentat proiectul ”Relaţii sănătoase versus capcana relaţiilor toxice”, au fost transmise informaţii privind violenţa domestică, cauzele acestui tip de violenţă, instituţiile cărora se pot adresa victimele şi măsurile de protecţie ce pot fi solicitate de către acestea.

Totodată, au fost prezentate atribuţiile fiecărei instituţii participante, în materie de violenţă domestică şi au fost purtate discuţii referitoare la dramele, de multe ori ascunse, ale victimelor violenţei domestice.

De asemenea, pentru a marca Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei asupra Femeii, poliţiştii Secţiei nr. 3 Poliţie Iaşi, împreună cu reprezentanţii a două fundaţii, au desfăşurat o activitate informativ-preventivă stradală.

Astfel, poliţiştii au distribuit pliante cu informaţii privind măsurile de protecţie ce pot fi solicitate de victime, în special informaţii referitoare la ordinul de protecţie provizoriu ce poate fi emis de poliţişti.

De asemenea, cetăţenii au fost informaţi cu privire la situaţiile în care poate fi emis un ordin de protecţie provizoriu de către poliţişti sau un ordin de protecţie de către instanţă şi le-au fost prezentate instituţiile cărora se pot adresa victimele faptelor de violenţă domestică, pentru a solicita ajutor.

Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică.

Poliţiştii constată existenţa riscului iminent pe baza evaluării situaţiei de fapt care rezultă din probele obţinute şi formularul de evaluare a riscului.

În cazul în care, ca urmare a evaluării situaţiei de fapt, se constată că nu sunt întrunite condiţiile pentru emiterea ordinului de protecţie provizoriu, poliţiştii au obligaţia de a informa persoanele care susţin că sunt victime ale violenţei domestice cu privire la posibilitatea formulării unei cereri pentru emiterea unui ordin de protecţie de la instanţă.

Prin ordinul de protecţie provizoriu emis de poliţist se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una ori mai multe măsuri de protecţie:

– evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;

-reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună, după evacuarea agresorului;

– obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;

– obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute.

Ordinul de protecţie provizoriu va cuprinde şi menţiunea că încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Precizăm faptul că, în primele 10 luni ale anului 2021, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi au fost sesizate 1.952 de fapte de violenţă domestică, iar în urma intervenţiilor şi a celor constatate, poliţiştii au emis în perioada de referinţă 417 ordine de protecţie provizorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.