Pandemia a redus poluarea in Iasi anul trecut. Pe fondul restrictiilor aerul a devenit mai respirabil in unele zone din oras.
La indicatorul PM 10 nu s-a depasit valoarea limita anuala admisa de 40 micrograme pe metrul cub, in niciuna dintre statiile de monitorizare. Numarul total al depasirilor zilnice la acelasi indicator este mai mic comparativ cu anii precedenti. In continuare, zona Podul de Piatra ramane cea mai sensibila zona a Iasului cu depasiri dese ale poluarii din cauza traficului rutier.
In Iasi, nivelul de poluanti toxici din aer s-a redus din cauza pandemiei. Acest efect pe termen scurt, poate parea pozitiv la prima vedere, insa fenomenele meteo nefavorabile pot influenta dispersia poluantilor.
”La momentul acesta putem trage unele concluzii la indicatorul PM 10, cel la care inregistram de fapt cele mai multe depasiri si in acest sens putem spune ca nu a fost depasita valoarea medie anuala pentru indicatorul PM 10 in nici una din statii in 2020, ceea ce este un lucru foarte bun. Numarul depasirilor permise cele 35 anual au fost inregistrate doar in statia de trafic din Podul de Piatra. O valoare maxima inregistrata a fost tot in statia Podul de Piatra si a fost de 2,5 ori mai mare decat valoarea medie zilnica admisa. Cele mai mari si cele mai frecvente depasiri le-am inregistrat in perioada rece si specifica anului 2020 a fost luna ianuarie, pentru ca e o sursa suplimentara de poluare cu PM 10 si anume incalzirea rezidentiala cu un aport considerabil la niveluil emisiilor de PM 10. Episoadele de poluare in general coincid cu fenomene meteo care nu permit dispersia poluantilor si ma refer aici la calm atmosferic sau inversiune termica” , a declarat Galea Temneanu, director Agentia pentru Protectia Mediului, conform telem.ro.
Desi in 2020, s-au inregistrat depasiri peste limita anuala admisa la statia Podul de Piatra, 44 de depasiri fata de 35 depasiri permise in fiecare statie intr-un an, numarul este mai mic fata de anii precedenti.