Ziua Internațională a Femeii este sărăbătorită anual, la data de 8 martie, pentru a aminti despre realizările sociale, politice și economie ale femeilor.
În această zi se sărbatorește, de la un căpat la altul al lumii, femeia, simbol al vieții, al iubirii, purității și al frumuseții spirituale. Ziua Internațională a Femeii se celebrează peste tot în lume, începând cu anul 1975, atunci când a fost adoptată de către Națiunile Unite.
Tradiții și obiceiuri
8 Martie în România
În România, în ziua de 8 Martie se sărbătoreste Ziua Femeii, însă pânâ în decembrie 1989 se vorbea despre Ziua Mamei. După Revoluţia din 1989 aceasta a fost înlocuită cu Ziua Femeii.
În România se păstrează obiceiurile de dinainte căderii comunismului, când, de 8 Martie, de Ziua Mamei, copiii le făceau cadouri mamelor, bunicilor, învăţătoarelor şi profesoarelor. De asemenea, și în prezent, se trimit atenții de 8 Martie femeilor.
În ţările baltice, de 8 Martie se pune mai mult accent pe Ziua Mamei, sărbătoare marcată prin oferirea de daruri şi flori acestora.
În Portugalia femeile sărbătoresc ziua de 8 Martie în oraş.
Conotaţia politică din Rusia a dispărut, iar felicitările de 8 Martie sunt oferite femeilor din întreaga ţară.
Femeile din Pakistan celebrează în fiecare an, pe data de 8 martie, luptele acestora pentru drepturile femeii şi încercările de natură culturală sau religioasă prin care au trecut acestea.
În China, pe data de 8 martie, femeile au după-amiaza liberă. În această zi se obişnuieşte ca bărbaţii să dăruiască flori şi mici cadouri femeilor din viaţa lor, soţiilor, iubitelor, mamelor, fiicelor şi colegelor.
În Italia, de 8 Martie sunt organizate reuniuni pe tema afirmării drepturilor femeilor, a siguranţei acestora la locul de muncă, a sănătăţii. În această zi, bărbaţii din Italia oferă femeilor mimoze galbene.
De asemenea, important de reținut este că tradiția spune că nu trebuie să te cerți cu mama ta sau cu femeie iubită în această zi de sărbătoare pentru că acest lucru ar putea aduce ghinion.