51 de asistenți maternali au fost angajați anul acesta în cadrul DGASPC Iași și încă mai sunt locuri

0
415

DGASPC Iași a angajat în acest an 51 de asistenți maternali profesioniști în cadrul proiectului „TEAM-UP – Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”. Obiectivul stabilit până la sfârșitul anului 2020 urmărește angajarea unui număr de 75 de asistenți maternali, care să asigure mai ales plasarea copiilor din centrele rezidențiale în mediul familial.

Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași face parte din proiectul inițiat de către Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, „TEAM-UP – Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”. Chiar dacă pandemia COVID-19 a impus respectarea unor măsuri de reducere a numărului de infectări, proiectul privind consolidarea rețelei de asistenți maternali din județul Iași continuă. În perioada 01 ianuarie – 30 septembrie 2020 au fost angajați în cadrul proiectului un număr de 51 de asistenți maternali profesioniști din cei 75 pe care DGASPC Iași și-a propus să-i angajeze în decursul acestui an, notează bzi.ro.

Având în vedere contextul determinat de starea de alertă generată de pandemia COVID-19, recomandăm respectarea regulilor de sănătate și siguranță impuse de autoritățile competente, care să prevină răspândirea infectării cu noul coronavirus. Astfel, recomandăm persoanelor care doresc să aplice pentru a deveni asistent maternal să utilizeze pe cât posibil mijloace alternative de comunicare (e-mail, poștă, telefon)”, au menționat reprezentanții DGASPC Iași.

De menționat faptul că proiectul se desfășoară în intervalul 2019-2023, iar până la finalul perioadei menționate se dorește angajarea la nivelul județului Iași a unui număr de 225 de asistenți maternali profesioniști. Anul trecut, prin intermediul proiectului Team-Up, DGASPC lași a angajat un număr de 45 de asistenți maternali care au primit în grijă 83 de minori, iar până în prezent au fost angajați 96 de solicitanți. De aceea, campania de recrutare a persoanelor care doresc se devină asistenți maternali continuă, precum și informarea asistenților maternali din rețeaua actuală cu privire la sesiunile de formare profesională. Pe perioada de implementare a proiectului, toți asistenții maternali vor beneficia de două sesiuni de perfecționare profesionale care au în vedere dezvoltarea competențelor profesionale și creșterea calității îngrijirii copiilor ocrotiți în asistență maternală.

Prin intermediul proiectului, până la sfârșitul anului 2023, în județul lași, se va realiza extinderea actualei rețele de asistenți maternali profesioniști cu un număr de 225 de asistenți maternali și se va realiza formarea profesională continuă a acestora și a asistenților maternali existenți în prezent în rețeaua DGASPC Iași”, au declarat reprezentanții DGASPC Iași.

Recrutarea asistenților maternali este realizată în funcție de mai multe criterii stabilite de DGASPC Iași

De asemenea, DGASPC Iași a stabilit principalele criterii de recrutare ale asistenților maternali, acestea fiind: absolvirea de studii generale obligatorii (10 clase sau 8 clase și școală profesională), cel mult doi copii proprii în îngrijire, un spațiu locativ adecvat și acces facil la domiciliu, la servicii medicale și educaționale. Solicitantul trebuie să fie disponibil pentru a urma cursurile de formare profesională organizate de DGASPC lași, în vederea atestării ca asistent maternal, și să aibă o bună colaborare cu autoritățile.

Pe de altă parte, persoanele care doresc să devină asistent maternal nu trebuie să aibă o condamnare prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru săvârșirea cu intenție a unei infracțiuni sau să figureze în evidențele poliției pentru comiterea infracțiunilor sexuale, de exploatare a persoanelor sau asupra minorilor. Nu pot fi asistenți maternali nici persoanele decăzute din drepturile părintești, care și-au abandonat copilul sau au exercitat abuz, neglijență sau forme de violență asupra copilului sau cele care suferă de boli cronice transmisibile.

Salariul unui asistent maternal angajat de DGASPC este suportat de bugetul proiectului Team-Up

Se mai adaugă și faptul că, din bugetul alocat proiectului „TEAM – UP – Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor” se asigură și salariul oferit unui nou asistent maternal angajat. Astfel, un asistent maternal profesionist câștigă lunar 2.275 de lei, la care se adaugă și sporuri: pentru un copil cu handicap aflat în grijă, spor în valoare de 25 la sută, pentru doi copii se mai adaugă 15 la sută din salariul primit. Totodată, copilului aflat la asistentul maternal beneficiază de alocația de plasament în valoare de 600 de lei din partea Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Iași, dedicată strict îngrijirii minorului (hrană, rechizite, haine etc.).

Persoanele interesate să devină asistent maternal pot obține telefonic informații referitoare la Proiectul Team-up și condițiile de recrutare, evaluare și atestare și, de asemenea, pot depune cererile și documentele aferente și în format electronic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.