Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi (UMF) şi-a ocupat o mare parte dintre locurile puse la bătaie pentru candidaţii pe cont propriu valutar, după un an în care a schimbat metodologia şi paradigma pentru admiterea străinilor.
Peste 500 de studenţi au fost declaraţi admişi şi au completat integral toţi paşii necesari înscrierii pentru a putea veni din toamnă la UMF. Concurenţa la domeniile principale a fost anul acesta una dincolo de aşteptări: cea mai mare fiind la medicină generală, predarea în limbă franceză, unde au fost aproape 4 candidaţi pe un loc.
În mod concret, în total la UMF au fost depuse peste 1.800 de dosare, dintre acestea 1.284 au fost declarate eligibile şi au fost candidaţii au fost triaţi în funcţie de un punctaj stabilit în urma documentelor depuse de către aceştia. La medicină generală, cu predare în limba franceză, au fost 633 de dosare eligibile pe 150 de locuri disponibile conform cifrei de şcolarizare. La medicină generală, limba engleză, au fost 374 de dosare depuse, 221 declarate eligibile, pe 200 de locuri, în timp ce la medicină dentară, limba franceză, au fost 445 de dosare depuse, dintre care 342 eligibile, pe 100 de locuri disponibile. Aceste trei specializări au fost cele mai căutate din cele nouă puse la dispoziţie de către UMF, cu predare în limba engleză, franceză şi în română.
Ecuaţia financiară pentru universitate este una profitabilă: 500 de studenţi care plătesc o taxă de 7.000 de euro pe an reprezintă 3,5 milioane de euro din taxe doar în primul an de studiu. Dacă toţi cei 500 ar termina cei şase ani de studiu, UMF ar încasa în total 21 de milioane de euro doar din taxele acestei generaţii.