Cuvântul „jogging” are uneori o reputație proastă în lumea alergării. A devenit un cuvânt care înseamnă ceva mai puțin serios decât „a alerga”.
Așa cum a descris-o un fan al joggingului: este ca și cum ați alerga, dar fără așteptări. Pentru noi, nu este nimic în neregulă cu joggingul; dacă faceți jogging, alergați!
Dacă doriți să obțineți informații tehnice, jogging-ul ar cădea pe capătul mai ușor al spectrului de alergare. Pentru a estima cantitatea de energie pe care o folosește corpul în timpul activității fizice, oamenii de știință folosesc o unitate care măsoară echivalentul metabolic pentru sarcină sau MET (un MET = ceea ce corpul dvs. arde în repaus). Potrivit Compendium of Physical Activities, o referință comună pentru profesioniștii din domeniul sănătății și fitnessului, jogging-ul folosește 7 MET, în timp ce alergarea la un ritm de 10 minute utilizează 9,8 MET.
În afară de matematică, jogging-ul este practic o alergare într-un ritm ușor sau de recuperare sau – pentru cei cărora nu le pasă deloc de pași – o alergare ușoară, casual. Cei mai mulți experți ar fi de acord că jogging-ul se încadrează în categoria de antrenament de intensitate mică sau moderată – lucrați la un nivel de efort de aproximativ 60% din valoarea maximă și ar trebui să puteți purta cu ușurință o conversație, dacă doriți. Evident, acesta va fi un ritm diferit pentru toată lumea. Dar vă vom spune un mic secret: numerele nu contează – serios. Apucați-vă hainele de sport (nu uitați de echipamentul special pentru alergare, de la colanți de damă la hanorace pentru bărbați), alergați după cum vă simțiți și numiți-o cum doriți.
Și, în timp ce faceți jogging, gândiți-vă la toate modurile în care a vă încetini ritmul vă poate ajuta să vă sporiți sănătatea fizică, mentală și emoțională și să vă îmbunătățiți viața. Iată câteva avantaje ale joggingului pentru a vă pune în mișcare.
1. Joggingul vă ajută să mențineți o greutate sănătoasă
Cardio – indiferent de ritm – este excelent pentru pierderea inițială în greutate (dacă acesta este obiectivul dvs.), deoarece angrenează atât de mulți mușchi simultan încât vă acumulează nevoile de energie și, în consecință, arderea caloriilor. Joggingul – indiferent de ritm – va arde mai multe calorii decât mersul pe jos, de exemplu. Deci, în funcție de greutatea, ritmul și nivelul de experiență, joggingul vă poate ajuta să slăbiți sau să vă mențineți greutatea actuală.
2. Joggingul vă întărește sistemul imunitar
Există acest mit conform căruia exercițiul fizic vă uzează și vă face mai susceptibil la îmbolnăvire, dar exercițiile moderate – cum ar fi joggingul – întăresc de fapt răspunsul corpului la boli, potrivit unei cercetări publicate în revista Frontiers in Immunology. Și, în timp ce o altă recenzie a literaturii științifice nu a studiat în mod specific joggingul, a constatat că cei care făceau exerciții fizice des erau mai puțin susceptibili să se confrunte cu infecții bacteriene și virale. S-a demonstrat că exercițiile fizice mai lungi și mai intense inhibă procesul pe care îl folosește corpul dumneavoastră pentru a se proteja de infecții – cu atât mai multe motive pentru a îmbrățișa ritmul de jogging.
3. Joggingul vă stimulează starea de spirit
În unele zile, un kilometru se poate simți ca un maraton. Însă, chiar dacă abia vă împingeți ritmul, doar o oră de activitate de intensitate moderată, cum ar fi mersul pe jos rapid (sau jogging) poate reduce șansele de depresie, a descoperit un studiu recent publicat în JAMA Psychiatry. Și s-a dovedit că doar 30 de minute de jogging sunt suficiente pentru a a ridica instantaneu pe cineva din starea de depresie, așa cum relatează un studiu mai vechi. Aspectele de ameliorare a stării de anxietate și de stres ale exercițiilor fizice moderate durează chiar și după antrenament, conform unor cercetări suplimentare, mai ales atunci când nu există așteptări mari legate de activitate.
4. Joggingul vă face mai inteligent
Alergarea pare a fi un fel de sport lipsit de creier, cu atât mai mult dacă nu urmăriți un ritm specific și doar faceți jogging. Însă creierul alergătorilor arată conexiuni diferite implicate în gândirea la nivel superior decât creierul persoanelor sedentare, potrivit unui studiu publicat în Frontiers in Neuroscience. Cercetătorii au descoperit în mod specific mai multă conectivitate în zonele creierului care ajută la memoria de lucru, multitasking, atenție, luarea deciziilor și procesarea informațiilor vizuale și a altor informații senzoriale. Exercițiul aerobic a dovedit, de asemenea, că poate îmbunătăți funcționarea executivă și proteja creierul de declinul legat de îmbătrânire și stres, într-o altă analiză științifică.