30 ianuarie – Sfinții Trei Ierarhi: Vasile, Grigore și Ioan! Vezi ce nu este bine să faci în această zi

0
117

Luni, 30 ianuarie, în Biserica Ortodoxă se prăznuiesc Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur.

Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în Calendarul Ortodox 2023 iar credința populară spune că în această zi nu este bine să muncești.

În ziua în care sunt sărbătoriţi cei trei sfinți, nu se lucrează, fiind rău de ars, de friguri şi de pagubă.

În ziua de 30 ianuarie, cei trei ierarhi, considerați ca fiind cei mai mari învățători și pastori din istoria creștinătății și modele de viață duhovnicească, sunt sărbătoriți cu mare fast în lăcașurile creștine din întreaga lume.

Odată cu darul “tălmăcirii” Sfintelor Scripturi, cei trei ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur au urcat și înalta treaptă a arhieriei și credinței creștine. De atunci, învățătura lor ortodoxă se păstrează până în zilele noastre, așa cum a fost desăvârșită de ei.

Cei trei cunt considerați „Protectori ai învăţământului teologic”. Aceștia au lăsat, prin scrierile lor, inegalabile pagini de teologie, încă din primele secole de creștinism.

Ierarhii sunt sărbătoriți și individual pe 1 ianuarie (Vasile cel Mare), 25 ianuarie (Grigorie Teologul) și 27 ianuarie (Ioan Gură de Aur).

Sfântul Vasile cel Mare reprezintă simbolul energiei şi al acţiunii puse în slujba oamenilor

Sfântul Grigore reprezintă simbolul ştiinţei teologice şi al contemplării înalte, fiind primul dintre părinţii bisericeşti care a folosit termenul de teologie

Sfântul Ioan Gură de Aur reprezintă simbolul zelului apostolic prin cuvânt şi faptă, pentru orientarea oamenilor spre învăţătura lui Iisus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.