1,75 miliarde de euro pentru Regiunea Nord-Est! 132,8 milioane de euro pentru Municipiul Iași

0
142

Primarul Mihai Chirica a participat luni, 3 martie, la un eveniment cu adevărat istoric: lansarea Programelor Naționale aferente Politicii de Coeziune 2021-2027!

La fel ca și precedentele programe operaționale, lansarea celor opt programe naționale – în valoare totală de 46 de miliarde de euro, din care 1,75 miliarde de euro pentru Regiunea de Nord – Est și 132,8 milioane de euro doar pentru Municipiul Iași! – vor aduce investiții concrete pentru ocuparea forței de muncă, infrastructură, educație, locuințe, sănătate, digitalizare și servicii sociale.

Mulțumesc reprezentanților Comisiei Europene că au ales Iașul, Capitala Istorică a României, pentru lansarea acestor programe!

Aici, la marginea de răsărit a Europei, am învățat de-a lungul secolelor să fim gardienii lumii civilizate. Uneori, mai rar, lumea occidentală ne-a recunoscut strădaniile și sacrificiile, alteori, mai des, ne-a uitat. Iar după cel de-al doilea război mondial ne-a și abandonat, probabil nu fără regrete, răului bolșevic.

Dar vremurile s-au schimbat și prezența înalților oficiali europeni la Iași demonstrează că apartenența noastră la Uniunea Europeană și la NATO reprezintă două decizii cu adevărat înțelepte ale românilor. Făcând parte împreună din marea familie a națiunilor civilizate putem face față cu mai mult succes provocărilor lumii de astăzi: conflicte militare, crize economice, pandemii, migrație, schimbări climatice, îmbătrânirea populației, dar și o vizibilă deteriorare a încrederii cetățenilor în autorități.

În acest context complicat a vorbi despre reforme în toate domeniile importante, dar și despre proiecte uriașe de investiții nu mai reprezintă doar un exercițiu de elocvență sau de logică electorală, ci un imperativ al momentului. Iar, în ceea ce ne privește, și o realitate de care suntem mândri.

O afirm cu toată tăria: fondurile europene au reprezentat și reprezintă motorul dezvoltării Iașului, care a devenit cel mai important oraș de la granița de est a Uniunii Europene.

Fondurile nerambursabile atrase de Primăria Municipiului Iași pe actualul exercițiu financiar european – Programul Operațional Regional – au depășit pragul de un miliard de lei. Această performanță se traduce prin rezultate concrete care se văd și duc la creșterea calității vieții ieșenilor. Am investit masiv în infrastructură și transport verde, în educație, în dezvoltarea serviciilor publice și utilităților, în sănătate, dar și în reabilitarea unor monumente superbe ale Iașului.

De asemenea, din a doua jumătate a anului 2022 și până în prezent am valorificat la maximum oportunitățile de finanțare oferite de Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Valoarea totală a proiectelor realizate de Primăria Municipiului Iași, care vor fi finanțate prin PNRR și care sunt deja aprobate este de circa 700 de milioane de lei, respectiv 142 de milioane de euro.

Iașul este un exemplu de bune practici în ceea ce privește accesarea și utilizarea fondurilor europene, iar promisiunea pe care o fac din nou astăzi este că administrația locală nu se va opri din demersurile sale de a face din Iași și o mare capitală economică!

Prin urmare, le mulțumesc tuturor celor contribuie, direct sau indirect, la acest efort comun de îmbunătățire a vieții ieșenilor și a europenilor de pretutindeni.

Pentru mine, Europa nu este doar un continent, ci un simbol al prosperității, solidarității și unității!”, a transmis primarul Mihai Chirica.

La evenimentul de la Palatul Culturii – loc emblematic atât pentru orașul nostru, cât și pentru Regiunea de Nord-Est și întreaga țară -, au participat comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, și comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, alături de Marcel Ioan Boloș, ministrul Investițiilor si Proiectelor Europene, Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Vasile Asandei, director general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord – Est, Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Preasfinția Sa Iosif Păuleț, Episcopul Diecezei Romano – Catolice de Iași, reprezentanți ai autorităților locale, mediului universitar și de afaceri etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.