165 de ani de la Unirea Principatelor Române! Vezi programul evenimentelor de la Iași

0
213

Pe 24 ianuarie 2024 Iașul va deveni centrul de interes al întregii țări, urmând a găzdui o serie de manifestări dedicate împlinirii a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române.

„În urmă cu 165 de ani, prin Unirea Principatelor, românii au decis să iasă de sub vremuri, pentru a edifica o țară mare, frumoasă și prosperă. În anul 1859, Iașul – înțelegând misiunea sa istorică – a renunțat la statutul oficial de Capitală a Moldovei pentru a pune bazele statului român. România s-a născut și a crescut la Iași!

De la reformatorul Cuza Vodă la Ferdinand Întregitorul, Iașul a arătat tuturor că România și românii merită orice sacrificiu!

La mulți ani, Iași! La mulți ani, România! La mulți ani, români, oriunde v-ați afla!”, a transmis primarul Mihai Chirica.

În preambulul evenimentelor prin care va fi celebrat actul istoric de la 24 ianuarie 1859, marți, 23 ianuarie 2024, de la ora 13.00, va avea loc inaugurarea Muzeului de Istoria Naturală, monument istoric unde s-a decis alegerea lui Alexandru Ioan Cuza la domnia Moldovei și care a fost reabilitat de Primăria Municipiului Iași cu fonduri europene.
Tot marți, 23 ianuarie 2024, de la ora 15.00, Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași va găzdui manifestarea ştiinţifică „Armata şi Intelligence în înfăptuirea şi menţinerea Unirii din 1859”, organizată de Fundaţia Colegiului Naţional de Apărare, sucursala Moldova, în parteneriat cu Academia Oamenilor de Ştiinţă din România şi municipalitatea ieșeană.

Miercuri, 24 ianuarie 2024, manifestările programate în Piața Unirii vor începe la ora 10.00, cu prima parte a spectacolului de muzică populară „Noi suntem români!”. Pe scenă vor urca nume importante ale folclorului românesc precum Martina Dumitrașcu, Maria Costioaia, Carmen Nica, Ion Macovei, Ștefan Pintilii, Cristinel Iordăchioaia, Ștefan Deaconița, Remus Fandarac, Ion Paladi, Mioara Velicu, Ansamblul Folcloric „Floare de bujor” și Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte”.

Ora 11.00 va marca începerea ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Unirii Principatelor Române, prin Garda de Onoare care va prezenta onorul demnitarilor prezenți. Ulterior va avea loc un Te Deum săvârșit de reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și Episcopiei Romano-Catolică de Iași, ieșenii urmând să asculte și un cuvânt de binecuvântare din partea Înaltpreasfinției Sale Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și Preasfinției Sale Iosif Păuleț, Episcop Romano-Catolic de Iași.

După discursurile oficialităților prezente, la ansamblul statuar Alexandru Ioan Cuza vor fi depuse coroane de flori, această ceremonie fiind urmată de parada militară.

Intonarea „Horei Unirii” și hora populară vor preceda partea a doua a spectacolului de muzică populară „Noi suntem români!”, programată de la ora 12.30, atmosfera de sărbătoare fiind întregită de „masa populară”, ieșenii fiind invitați la ceai și plăcinte „poale’n brâu”.

Slujba și depunerea de coroane de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, programate la ora 13.00 la Mănăstirea Trei Ierarhi, vor încheia manifestările din zona centrală a Iașului dedicate sărbătoririi Unirii Principatelor Române.
În cursul serii, de la ora 18.00, pe traseul Piaţa Unirii – Pietonalul Ştefan cel Mare și Sfânt – Palatul Culturii va avea loc tradiţionala retragere cu torţe a militarilor din Garnizoana laşi și a forțelor Ministerului Afacerilor Interne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.