Pe data de 12 decembrie, credincioșii creștini-ortodocși și cei greco-catolici îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Spiridon al Trimitunde. Acesta este cunoscut ca fiind „sfântul care își părăsește racla”. Sărbătoarea este una cu cruce neagră.
Despre Sfântul Spiridon se cunoaște că pe vremea împăratului Constatin cel Mare a fost păstor de oi și a rămas văduv de tânăr. Acest trist eveniment l-a determinat să se călugărească, ulterior devenind episcop al Trimitundei.
În jurul Sfântului Spiridon, ocrotitorul săracilor, părintele orfanilor și învățătorul păcătoșilor, s-au țesut multe povești. Una dintre cele mai cunoscute spune că acesta și-ar părăsi de multe ori racla pentru a ajuta credincioșii care se roagă și îi cer ajutorul.
Preoții din Corfu, Grecia, locul pentru care Sfântul Spiridon este patron, spun că moaștele acestuia par să dispară uneori din racla lor. Tot aceștia susțin că atunci când reapar ele sunt pline de praf, iar încălțările sfântului, făcute din mătase, sunt mereu tocite, cu pământ și fire de iarbă prin ele.
Această descoperire i-a determinat pe preoți ca în fiecare an pe 12 decembrie, atunci când este prăznuit sfântul, are loc o ceremonie în care acestuia i se înnoiesc veșmintele, iar cele vechi sunt dăruite mănăstirilor din întreaga lume ca relicve și obiecte sfinte, unde sunt expuse apoi pentru închinare.