1 Septembrie – Ziua Informaticienilor Militari

0
180

Ziua informaticienilor militari aminteşte de data la care, în anul 1963, s-a înfiinţat, prin ordinul Marelui Stat Major, Grupa de Automatizări din Direcţia Generală a Înzestrării. Acesta era primul organism ce avea atribuţii de concepţie, de coordonare şi de înzestrare în domeniul informaticii militare şi automatizării conducerii trupelor, potrivit „Calendarului Tradiţiilor Militare” (2010), notează Agerpres.

De-a lungul timpului, evoluţia în acest domeniu a fost marcată de o serie de momente semnificative, cum ar fi transformarea, la 1 martie 1970, a Staţiei Centrale de Calcul în Centrul de Calcul al M.Ap.N., ca organ de execuţie, precum şi înfiinţarea, la 15 iulie 1971, a Direcţiei Mecanizare şi Automatizarea Conducerii Trupelor (ACT), ca organ de concepţie în domeniul Marelui Stat Major, acesta preluând în subordine Centrul de Calcul al M.Ap.N. Noua structură avea rolul de a elabora o concepţie unitară pentru introducerea de sisteme informatice în M.Ap.N. şi de a înfiinţa structurile organizatorice subordonate M.Ap.N., pentru punerea acesteia în aplicare. Astfel, în 1975 s-a înfiinţat Centrul de Calcul al Comandamentului Apărării Antiaeriene a Teritoriului, iar în 1977 – Centrul de Calcul al Marinei Militare.

În 1969, a apărut prima promoţie de ingineri de calculatoare, moment ce a marcat trecerea la pregătirea unei noi categorii de specialişti.

În perioada 1990-1992, au intrat în dotarea armatei peste 1.000 de microcalculatoare cu utilizare individuală şi în reţele, la sfârşitul anului 1996 existând peste 100 de reţele de calculatoare.

La 15 februarie 1994, domeniul „informatică şi ACT” a fost asimilat ca „serviciu„, având ca specialităţi: ofiţeri ingineri calculatoare şi echipamente de ACT, ofiţeri ingineri automatizarea conducerii acţiunilor de luptă ale armelor, ofiţeri informatică, maiştri militari tehnică de calcul şi ofiţeri pentru automatizarea conducerii acţiunilor Marinei Militare. Cu această ocazie, au fost instituite emblema pentru domeniul IACT şi semnul de armă specific, se arată în volumul menţionat anterior.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.